Bezpečná Příbram

Policie informuje

Zpět na rozcestník

Chronický oznamovatel bomb byl dopaden

Člověk, který pokazil velké části obyvatel města Příbrami začínající období vánočních svátků, byl policisty dopaden. Jedná se o 47letého muže z Příbrami. Dne 25. listopadu loňského roku vložil do poštovní schránky dopis s textem, že se pod náměstím T. G. Masaryka nachází bomba, která exploduje následující den při konání oslav začátku adventního období, a to v době mezi pátou a desátou hodinou večerní. Kulturní akce včetně ohňostroje musela být zrušena a proběhla evakuace přibližně pěti set lidí z přilehlých budov a okolí. Na místě zasahovalo několik desítek policistů, strážníků a hasičů, kteří prováděli prohlídku daných prostor. Dále přijeli i psovodi se třemi speciálně vycvičenými psy na vyhledávání výbušnin. Při rozsáhlém bezpečnostním opatření bylo zjištěno, že se anonymní oznámení nezakládá na pravdě.

Kriminalisté věnovali velké množství času a úsilí, aby pachatele těchto výhrůžek vypátrali. Na základě získaných i zjištěných informací a dalších operativně pátracích prostředků se nakonec podařilo pisatele dopisu ustanovit. Začátkem tohoto týdne byl dotyčný zadržen. Při výslechu vše nejdříve popíral, následně se k činu doznal. Dokonce se ukázalo, že má mít na svědomí minimálně další tři případy nahlášení bomb. Na jaře roku 2012 vyhrožoval umístěním nástražného výbušného systému na vlakovém nádraží v Příbrami a v lokomotivě Brejlovec, která v tu dobu směřovala z Prahy do Českých Budějovic. V červnu roku 2014 chtěl překazit oslavy v obci Višňová a v listopadu stejného roku napsal, že v zasedací místnosti na pobočce Úřadu práce v Příbrami dojde k výbuchu.

Za přečin šíření poplašné zprávy, ze kterého byl muž obviněn, stanovuje trestní zákoník jeden rok až pět let odnětí svobody. Kvůli jeho výhrůžkám došlo k vážnému znepokojení značné části obyvatelstva a k bezdůvodné práci integrovaného záchranného systému. Přesná výše škody zatím nebyla stanovena. Obviněný muž se nyní nachází v psychiatrické léčebně.

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky