Bezpečná Příbram

Policie informuje

Zpět na rozcestník

Další nehoda vozidla a chodce

Dne 16. prosince po šesté hodině večerní došlo k další nehodě osobního vozidla a chodce. Událost se stala na křižovatce ulic Žežická a Politických vězňů v Příbrami. Osmapadesátiletý řidič přehlédl 32letého muže, který šel po vyznačením přechodu pro chodce, a pravým bokem vozu o něj zachytil. Chodec utrpěl lehké zranění. Hmotná škoda byla stanovena na deset tisíc korun.

K obdobným nehodám dochází nyní častěji z důvodu snížené viditelnosti, v zimních měsících se brzy stmívá, dále je mlhavo, deštivo apod. Chodci jsou oblečeni do tmavých barev, nepoužívají reflexní prvky, řidiči zase nejsou dostatečně pozorní a obezřetní.

Od 15. listopadu běží celorepubliková preventivní akce Policie ČR zaměřená na zvyšování viditelnosti účastníků silničního provozu. Při dopravních kontrolách jsou řidiči informováni o povinnosti používat reflexní vestu, která je navíc ze zákona povinnou výbavou ve vozidle. Pokud motorista při řešení technické závady nebo při dopravní nehodě z vozu vystoupí, musí si vestu obléknout, proto by ji měl mít po ruce a ne v zavazadlovém prostoru. Cílem akce je ale kromě připomenutí této povinnosti i upozornění na bezpečnost celé osádky vozidla. Policisté při této preventivní akci předávají kontrolovanému řidiči další reflexní vestu, která je určena  pro ostatní spolucestující v autě. Na Příbramsku tato akce proběhla 27. listopadu a další bude dne 22. prosince. Ve Středočeském kraji bylo již rozdáno přes 800 reflexních vest. Policisté dále při běžném výkonu služby rozdávají chodcům a cyklistům reflexní pásky.

Nejen řidiči motorových vozidel, ale právě i chodci, kteří jsou nejzranitelnější účastníci silničního provozu, by měli mít při pohybu na komunikacích zodpovědný přístup. Příčinou mnoha tragických nehod je  nedostatečná viditelnost. Lze ji ale zvýšit používáním reflexních oděvních součástek a doplňků. Zvyšuje se tím světelný kontrast vůči pozadí a prodlužuje vzdálenost, na jakou jsou vidět. Modré oblečení je zpozorovatelné pouze na 18 metrů, reflexní prvky až na 200 metrů. Při rychlosti 75 km/h potřebuje šofér asi 30 metrů na to, aby zareagoval a stihl se chodci vyhnout. Brzdnou dráhu navíc nyní prodlužuje mokrá či namrzlá vozovka.

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky