Bezpečná Příbram

Policie informuje

Zpět na rozcestník

Další velký zásah ve věznici Bytíz

Ve věznici Bytíz proběhl ve středu 19. dubna další velký zásah. Následoval přesně dva měsíce po první zde uskutečněné policejní akci, která byla také zaměřena na rozsáhlou a organizovanou drogovou trestnou činnost.

Celá akce nesoucí název TRANSIT probíhala kromě věznice také v jedné obci na Příbramsku a Českobudějovicku, v Karviné, Pardubicích a v Praze. Jejím výsledkem je 21 obviněných osob (22 – 65 let), z toho je osm vězňů, ostatní jsou jejich známí, příbuzní či kamarádi. Všichni se budou zpovídat ze zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, z přečinu šíření toxikomanie a maření výkonu úředního rozhodnutí. Za tyto činy stanovuje trestní zákoník dva roky až deset let odnětí svobody.

Hlavní organizátoři z řad vězňů přes telefon úkolovali ostatní členy skupiny a koordinovali jejich činnost. Osoby na svobodě nelegálně obstarávaly návykové látky, které v balících zasílaly odsouzeným. Na zásilky uváděly smyšlená jména a drogy se snažily uschovat např. v kancelářském lepidle, v sušenkách, zahuštěném mléku, umělém sladidle, zažehlené mezi stránkami časopisu nebo v samolepkách. Během posledních pár měsíců se pokusily propašovat do věznice téměř jeden tisíc tablet léků. Značnou část návykových látek však zaměstnanci věznice odhalili a zadrželi v doručených zásilkách.

V některých případech tablety skrytě pronášeli do prostor věznice i odsouzení, kteří pracovali na venkovních pracovištích. Získané drogy následně distribuovali mezi ostatní vězně. Z jejich prodeje pak měli finanční prospěch nebo je vyměňovali za tabák, kávu a jídlo.

Danou akci, které předcházely několikaměsíční přípravy, se podařilo zrealizovat díky dlouhodobé spolupráci s vězeňskou službou. Na zásahu se podílelo přes sto policistů ze tří územních odborů, více než padesát pracovníků vězeňské služby a dokonce čtyři zásahové jednotky, a to Středočeského kraje, Královéhradeckého kraje, Moravskoslezského kraje a Správy hlavního města Prahy. Bylo provedeno celkem pět domovní prohlídek, z toho dvě ve věznici. Podařilo se při nich najít obaly od léků, jehly a tablety, ty budou nyní podrobeny znaleckému zkoumání.

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky