Bezpečná Příbram

Policie informuje

Zpět na rozcestník

Gentleman silnic

Již 130. titul Gentleman silnic udělila Česká pojišťovna společně s Policií ČR jednadvacetileté studentce oboru Diplomovaný zdravotnický záchranář Nikole Svobodové. Jako dobrovolná hasička zasahovala při vážné dopravní nehodě u Zbirohu na Rokycansku. Díky jejímu pohotovému přístupu a duchapřítomnosti se tak podařilo zachránit z havarovaného vozu dva mladé lidi v ohrožení života.

Ke konci loňského září se jednotka Sboru dobrovolných hasičů ze Zbirohu vracela ze soutěže ve vyprošťování, když dostala hlášení o velmi vážné dopravní nehodě. Všichni členové nasedli do vozu, aby se přesunuli na místo havárie. Mezi nimi i studentka Nikola Svobodová: „Byl večer, když jsme se vydali na pomoc posádce havarovaného vozu. Po příjezdu na místo jsme viděli auto v protisměru a v něm dvě osoby v bezvědomí. Stav obou dvou byl na první pohled hodně špatný, řidič měl nohy pod pedály, silně krvácel z uší, úst i nosu, hlavu měl celou poraněnou. Vytáhli jsme ho rychle ven,“ popisuje první okamžiky Nikola.

Tou dobou se na vozovce pohyboval v šoku i třetí cestující. Naštěstí dopravu na silnici pomáhal zastavit řidič projíždějícího autobusu. Spolujezdkyni mezitím museli dobrovolní hasiči z plechů havarovaného automobilu vystříhat.

Nikola neváhala, a po poskytnutí nezbytné první pomoci vyhodnotila situaci jako velmi kritickou. Měla totiž u obou zraněných podezření na mnohačetná poranění životně důležitých orgánů: „Žena se po chvíli probrala, ale bylo jasné, že oba musí rychle do nemocnice. Požádala jsem proto našeho velitele zásahu o leteckou záchrannou službu. Jelikož už bylo šero a podmínky viditelnosti byly špatné, nebylo tak jisté, zda vrtulník bude moci přiletět,“ vzpomíná na dramatickou chvíli. Na nic jiného než na záchranu mladých životů v ten okamžik nemyslela: „Naléhala jsem na ně, že jsou tu dva mladí lidé a že je tu přece nenecháme. Nakonec vzlétly vrtulníky rovnou dva,“ popisuje zásadní moment, kdy si alespoň na okamžik oddechla.

Žena s mužem ale vyhráno zdaleka neměli. Po převozu do nemocnice lékaři u řidiče konstatovali krvácení do mozku a u spolujezdkyně krvácení do dutiny břišní. Naštěstí se je podařilo zachránit i díky počínání Nikoly Svobodové: „Nic jiného jsem si ani připouštět nechtěla. Čtyři roky jsem dobrovolnou hasičkou, za tu dobu jsem se naučila nemyslet na to špatné,“ říká skromně studentka příbramské Vyšší odborné školy zdravotnické. Právě její vzdělání a aktivní účast u dobrovolných hasičů sehrály u nehody významnou roli.

Na titul Gentlemana silnic nominovala Nikolu Svobodovou škola: „U našich studentů usilujeme nejen o předávání teoretických znalosti, ale především o schopnost využít je ve chvílích, kdy je lidský život ohrožen. Proto nás počínání Nikoly u dopravní nehody, kdy ona sama přispěla rozhodnou měrou k záchraně dvou mladých lidí, nesmírně těší,“ říká ředitel zdravotnické školy Václav Kočovský.

 

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky