Bezpečná Příbram

Preventivní projekty

Zpět na rozcestník

Kamarád hledá kamaráda

    Projekt s názvem Kamarád hledá kamaráda nastartovala v loňském školním roce pod záštitou dobrovolnického centra Adra v Plzni jeho příbramská pobočka. Dětem, které potřebují pomoci s učební látkou, poskytují mladí dobrovolníci svoji podporu a znalosti. Výuka probíhá v prostorách centra v ulici Čs. armády v Příbrami a zkušenosti z pilotního školního roku 2016/2017 ukazují, že s programem jsou spokojení jak malí žáci, tak jejich o něco starší ,, učitelé". „Dobrovolníci přicházejí z obou místních gymnázií a obchodní akademie" potvrzuje Anna Simaková z DC Adra v Příbrami, že se dobrovolnický projekt mezi studenty s úspěchem rozjel. Od jeho zahájení se na doučování podílelo více než čtyřicet studentů a organizace doučování funguje i díky dobré spolupráci s pedagogy místních škol. Během školního roku probíhají setkávání každý všední den odpoledne. Žáky jsou děti ze ZŠ v Příbrami a studenti jim pomáhají nejen s učením, ale i s přípravou do školy. Zároveň pro ně představují motivační vzor a mohou ukázat, že zvládnutí někdy obtížných překážek není neřešitelné. A protože na svoje ,, žáky " nepohlížejí pouze optikou učitele, jsou jim i bližším partnerem ,, Někdy vzniknou krásná přátelství. Všichni se na sebe těší a také si udělají čas na nestudijní aktivity," říká Anna Simáková.

     Kromě doučování organizuje centrum i další akce - sportovní hry, vánoční tvoření nebo karneval. „Letos před Vánoci chystáme další akci – Kouzlo vánočního času v DC Adra. Rádi bychom dětem připomněli kouzelnou atmosféru adventu, a tak rozzářili dětská očička a vyvolali radost a štěstí v jejich srdíčkách, " uvedla Anna Simáková. Adra úzce spolupracuje s příbramským klubem Pathfinder, s Charitou Příbram a dalšími neziskovými spolky. S Pathfinderem například o letošních prázdninách spolupořádala příměstský tábor.

    Jako oficiální zakončení předchozího školního roku proběhlo v polovině června v DC Adra Příbram setkání všech účastníků projektu. Nejdříve dostaly slovo děti, kterým se jejich starší kamarádi snažili celý školní rok pomoci doplnit potřebné školní znalosti. A zdaleka prý nešlo jen o trénink suché teorie, ale hrály se hry a děti si mohly s ostatními popovídat o svých zájmech. Jako host byl na setkání pozván Roman Uhrin, aby úspěšným začátečníkům povyprávěl, kam je může zavést dobrovolnická praxe. Roman Uhrin začínal jako vedoucí turistického oddílu pro partu dětí a později zakládal kluby zdraví v České republice. Dnes je ředitelem ozdravného centra. V následující diskuzi dobrovolníci odpovídali na otázky, co jim jejich služba vzala a co naopak přinesla, a o důležité pomoci při doučování syna promluvila také jedna z maminek. Závěrečným prohlášením, že by rádi pomáhali i vdalším školním roce, dali studenti projektu velkou šanci do budoucna. Ostatně od září už vyučování pokračuje.

Zdroj: redakce Kahan

                                 

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky