Bezpečná Příbram

Preventivní projekty

Zpět na rozcestník

Noc v ulicích s Městskou policií Příbram

Je páteční podvečer, obyvatelé těšící se na víkend se zřejmě zavrtali do tepla svých oblíbených pelíšků a zahájili relax. Jsou však povolání, která žádné víkendy ani sváteční dny nectí, zrovna tak neznají rozdíl mezi dnem a nocí.

Obvykle jsou tu jejich zaměstnanci právě pro nás – zdravotní sestry, lékaři, pracovníci v sociálních službách, hasiči, policisté, strážníci městské policie a jistě by se našlo mnoho dalších, kteří ve prospěch potřebných ledacos obětují.

Občas máme chuť nakouknout těmto povoláním pod pokličku, a tak se vydávají naši reportéři do noční tmy, aby opět strávili jednu noc s městskou policií – tentokráte tou příbramskou.

Na služebně nás přivítá velitelka Jaroslava Vodičková i se svým zástupcem Lubošem Řezáčem. Samozřejmě, že nás čekají po předchozí domluvě, a zatímco se vedle připravuje předání denní a noční směny, seznamují nás oba v krátkosti s novinkami na jejich pracovišti.

Z hovoru nás vytrhne hlas vedoucího směny, který se právě ujal slova, zanecháváme hovoru a připojujeme se ke strážníkům. Předně se vedoucí směny ujistil, zda jsou všichni strážníci zdrávi a schopni výkonu služby. Poté rozdělil úkoly. Dle jeho pokynů je evidentní, že má přehled o předpokládaném dění v nočním městě a podle toho udílí instrukce. Šest mužů je rozděleno do dvojic, vzhledem k páteční službě, která může být obzvláště náročná na rychlou přepravu strážníků na potřebná místa, vyjedou tři hlídkové vozy. Dvě z hlídek se služebními vozy budou přesouvat jen k pěším pochůzkám. Nejprve, dle rozkazu, proběhne kontrola veřejných budov a jejich kódování, postupně v rámci prevence budou hlídky pokračovat kontrolou „Nízkoprahu“, Svatohorských schodů, Azylového domu, Rynečku, autobusového i vlakového nádraží a dalších míst, kde je občas nutný policejní zásah. Každé vozidlo dostalo na starost určitou část města, kde se poté bude pohybovat. Zatím to vypadá na klidný večer, dohledové centrum však bedlivě sleduje dění v okolí kulturního domu, kde plesají budoucí maturanti. Naplánovanou mají také afterparty v klubu a noční přesun mírně podnapilých studentů nemusí vždy proběhnout zcela klidně.

Hlídky vyjíždějí a s nimi i naše mužstvo. Nejprve projíždíme Příbramí podle plánu. V prvních hodinách nedochází k žádným narušením, která by vyžadovala přímý zásah policistů. Ulice jsou téměř liduprázdné. Větší ruch je stále pouze před kulturním domem. Na schodech a okolo vchodu se pohybuje množství pokuřující a diskutující omladiny, která ač mírně v povznesené náladě a sem tam si přišlapující šerpu, co sklouzla z ramene na zem, prozatím žádné vylomeniny netropí.

Přemísťujeme se k Azylovému domu, kde strážnici doprovázejí správce při kontrole jednotlivých pater. Končí zde doba návštěv a vzhledem k tomu, že ne vždy byli návštěvníci ochotni opustit dům bez problémů, dojíždí sem hlídka preventivně, aby předešla nepříjemnostem. I zde je vše v pořádku. Ani test na alkohol, kterým správce proklepne některé obyvatele, neprokazuje žádné narušení řádu.

Dále projíždíme odlehlá místa za prodejnou Koruna. Tato část Příbrami v noční tmě vyhlíží opravdu strašidelně a dobrovolně by se sem touto dobou asi osamělý člověk na procházku nevydal. Zastavujeme u jedné z polorozpadlých garáží bez vrat. V temnotě uvnitř je vidět žhnoucí světýlko zapálené cigarety. Nacházíme staršího muže bez domova. Našel tu útočiště, ačkoli ho příliš před chladem nechrání. Popel z cigarety padá na špinavou přikrývku. Strážníci muže informují o Nízkoprahovém centru, které by mohl alespoň za těchto studených nocí využít a také ho varují před kouřením v poloze pod peřinou, které by mohlo být snadno příčinou požáru. Muž bohužel tuto pomoc odmítá.

Pokračujeme po zadané trase. Pomalu projíždíme ztemnělými zákoutími a ulicemi Příbrami. V éteru je klid, jen občas ve vysílačce zazní hlášení o místech pohybu hlídek. Pozorný zrak strážníků sleduje při průjezdu ulicemi zaparkovaná vozidla a pomalu vyjíždíme na Svatou Horu. Ani toto místo noční hlídky neopomíjejí. Služební vozidlo zajíždí na Novou Hospodu, projede čtvrť rodinných domů a pokračuje zpátky do centra. I zde je klid. Další na seznamu pravidelně navštěvovaných míst je již zmiňovaný „Nízkoprah“. Vystupujeme před bránou a se strážníky procházíme celou budovu. Prozatím panuje mír a pohoda i zde.

Vracíme se na malou chvíli na služebnu. Září zde řada obrazovek a Příbram máme jako na dlani. Pozorné oko stálé služby neustále sleduje celé město prostřednictvím městského kamerového dohlížecího systému. V případě náznaku podezření na jakoukoli nekalost, uchopí ruka ovládání a oko kamery se obratem zaměří na určené místo. Z krátké pauzy nás vyruší telefon oznamující, že na chodbě jednoho z domů na náměstí 17. listopadu se nachází podezřelá osoba. Vyrážíme znovu do ulic, tentokrát s jasným cílem. Muže nalézáme sedícího pod schody uvnitř domu. Stěžuje si na bolest levé nohy a jeví jasné známky opilosti. Nezbývá než ho naložit do vozu a po vyšetření v nemocnici putuje násoska směrem na záchytku.

Na monitoru ve služebně zatím strážník sleduje skupinku mladíků, kteří se pohybují okolo náměstí 17. listopadu a zdá se, že jejich návrat z „pařby“ neproběhne zcela dle pravidel slušného chování. Vyjíždíme partičku zkontrolovat a nacházíme je ve chvíli, kdy si mladíci ulevují močením na fasádu jednoho z bytových domů. Za znečišťování veřejného prostranství hrozí hochům bloková pokuta, tu však odmítají, a tak se situace dořeší následně v přestupkovém řízení.

Záhy jsme odvoláni znovu na popud majitele domu nacházejícího se v blízkosti Obchodního centra Skalka. I sem se schoval jeden z bezdomovců. Dům však na vyzvání strážníků v klidu opouští.

Noc nám zatím trochu zestárla a dění v ulicích přitvrzuje. Přejíždíme do Pražské ulice, kde se strhla rvačka končící pro jednoho z účastníků přeraženým nosem.

Ve chvíli, kdy si říkáme, že dramatu už bylo vcelku dost, jsme voláni k jednomu z příbramských klubů. S tímto místem už mají strážníci své zkušenosti. Velké množství podnapilých koncentrovaných na malém prostoru náměstíčka nevěstí nic dobrého a dav se snadno nechá strhnout k nepředpokládatelnému chování. Na místo pro jistotu vyráží hned všechny hlídkové vozy. Tentokrát se naštěstí jedná jen o dramatickou výměnu názorů s několika malými šrámy. Po příjezdu hlídek městské policie se situace okamžitě uklidňuje a dav se rozchází – každý si jde po svém. Někteří se vrací do clubu, jiní odcházejí pryč. Čekáme na místě, dokud se prostor nevylidní a vracíme se znovu na služebnu.

Pro policisty možná víkendová noční rutina, pro regionální redaktory bylo za dnešní službu adrenalinu až dost. Zanecháváme strážníky nad blížícím se ránem jejich osudu a s poděkováním za zprostředkovaný zážitek odcházíme zaujmout pohodlnou polohu do svých postelí. Pánové v černém, nemáte to jednoduché, přejeme Vám klidný zbytek služby.

zdroj: pribram.cz
foto: jap
mip
top
autor: jk

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky