Bezpečná Příbram

Policie informuje

Zpět na rozcestník

Osm sražených chodců

Během posledního měsíce řešili policisté na Příbramsku osm střetů chodce a osobního vozidla, kromě jednoho se všechny odehrály na přechodech. Jeden případ se stal v Sedlčanech, ostatní přímo v Příbrami. Všichni přecházející vyvázli s poraněním lehčího charakteru. Sražena byla žena s malým dítětem, žena s kočárkem, 42letá chodkyně a pět mužů ve věku 25 až 63 let.

K předposlední nehodě došlo dne 19. prosince ve večerních hodinách v Příbrami. Devatenáctiletý řidič se střetl s 59letým mužem, který šel z levé strany komunikace mimo vyznačený přechod. Dechová zkouška u motoristy byla negativní, u chodce byla pozitivní. Poslední případ se stal dnes před sedmou hodinou ranní ve Školní ulici, dvaapadesátiletý muž zde srazil na přechodu 23letého chodce. S lehkým zraněním ho sanitka převezla k ošetření.

Lidé by měli vědět, že neexistuje absolutní přednost chodců na přechodech. Před vstupem do vozovky musí přecházející odhadnout, zda vozidlo stihne bezpečně zastavit a především je nutné počkat, až automobil opravdu zastaví. Při přecházení je dobré navázat oční kontakt s řidičem. Chodci si musí všímat i druhého jízdního pruhu. Jeden vůz jim dá přednost, v protijedoucím autě si motorista nemusí všimnout, že někdo jde přes silnici.

Chodci sami by měli mít především zodpovědný přístup při pohybu v silničním provozu, jsou spolu s cyklisty ti nejzranitelnější, nechrání je žádná karoserie. Příčinou mnoha tragických nehod je také jejich nedostatečná viditelnost. Používáním reflexních oděvních součástek a doplňků se zvyšuje světelný kontrast vůči pozadí a prodlužuje vzdálenost, na jakou jsou vidět. Modré oblečení je zpozorovatelné pouze na 18 metrů, reflexní prvky až na 200 metrů. Při rychlosti 55 km/h potřebuje řidič 20 metrů na to, aby zareagoval a stihl na mokré vozovce zabrzdit.


Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky