Bezpečná Příbram

Policie informuje

Zpět na rozcestník

Stojí beze zbraně proti přesile

Již deset let pomáhá antikonfliktní tým předcházet případným konfliktům na akcích s účastí většího počtu osob. Tento tým začal fungovat pod Policií ČR Středočeského kraje 1. dubna roku 2007. Jeho základní snahou je předejít agresivnímu chování, není to však pomocí síly a zbraní, ale určitou formou komunikace, trpělivým vysvětlováním problému i účelu bezpečnostního opatření, diskutováním o možném překročení hranic protiprávního jednání s poučením, že jinak zjednají pořádek tzv. těžkooděnci neboli pořádková jednotka.

Členové týmu se pohybují v reflexní vestě blízko davu nebo přímo mezi lidmi a již v mnohých případech se jim podařilo rozmluvit možný střet mezi extrémistickými skupinami nebo mezi fotbalovými fanoušky. Mnohdy „na hraně“ stojící vyostřené jednání skončilo nakonec poklidným průběhem akce.

U zrodu pracovní skupiny stálo 23 osob, nyní se počet ustálil na 15 lidech. Tým se povětšinou obměnil, tři původní členově vytrvali a některé své volné dny místo v pohodlí svého domova tráví v práci. Záleží na tom, kdy je nahlášen sportovní zápas, pochod, demonstrace či nějaké shromáždění. Policisté se sem přihlásili dobrovolně, je to pro ně určitá nadstavba k jejich hlavní náplni práce u policie. Procházejí náročným tréninkem, zátěž na jejich psychiku je značná.

V loňském roce se antikonfliktní tým Středočeského kraje účastnil 26 bezpečnostních opatření, jednalo se zejména o fotbalová utkání v Příbrami, Mladé Boleslavi, ale i v Kutné Hoře, Vlašimi či Liberci. Dále pomáhal zajišťovat dvoudenní oslavy osmistého výročí založení města Příbrami, Svatováclavské slavnosti ve Staré Boleslavi, návštěvu čínského prezidenta v ČR nebo českého prezidenta, když cestoval během tří dnů po různých místech Středočeského kraje. Členové týmu také vypomáhali v Praze při demonstracích dne 1. května, 17. listopadu a na festivalu Prague Pride, na kterém bylo kolem čtyřiceti tisíc lidí.

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky