Bezpečná Příbram

Policie informuje

Zpět na rozcestník

Z havarovaného vězeňského autobusu utekli dva odsouzení

Ve středu 18. září krátce po deváté hodině havaroval v katastru obce Bytíz u Příbrami vězeňský autobus, který převážel do tamější věznice šestnáct odsouzených. Při průjezdu zatáčkou došlo u dopravního prostředku k prasknutí pneumatiky, poté sjel do příkopu a převrátil se na bok. V jeho útrobách zůstalo zaklíněno několik přepravovaných osob. Dvěma odsouzeným se navíc podařilo z místa utéct – alespoň tak zněl námět taktického cvičení složek integrovaného záchranného systému.

Příprava na cvičení začala už okolo sedmé hodiny ranní, kdy do Věznice Příbram přijelo dvacet figurantů. Ti se zde převlékli do vězeňského „mundúru“ a následně byli nalíčeni podle plánovaného poranění. Poté byli převezeni na místo havárie, kde usedli na daná místa v připraveném převráceném autobusu. Jakmile bylo vše nachystáno, samotné cvičení započalo.

Policisté okamžitě po oznámení vyjeli na místo, uzavřeli provoz v obou směrech a zajistili objízdné trasy. Na místě následně zajišťovali bezpečnost zasahujících v koordinaci s přítomnými příslušníky vězeňské služby. Kvůli útěku vězňů byly přivolány další síly a prostředky PČR. Jednalo se o pořádkovou jednotku, která prováděla pozemní pátrací akci, kynology se speciálně vycvičenými psy a piloty, kteří po nich pátrali v perimetru pěti kilometrů pomocí dronu.

Hasiči zajistili vrak z hlediska stability a provedli protipožární ochranu. Vyprošťovali a vynášeli z něj raněné a předávali do rukou záchranářů, kteří zajišťovali jejich třídění a předlékařskou pomoc. Následoval převoz zraněných do nemocnice, odsouzené navíc museli při transportu a v budově nemocnice střežit policisté nebo pracovníci vězeňské služby.

Celkem na místě bylo přes dvacet aut a kolem 70 lidí. Cílem akce bylo ověřit koordinaci záchranných a likvidačních prací při mimořádné události, dále spolupráci, komunikaci a připravenost jednotlivých složek IZS. Odborná příprava proběhla v pořádku a prokázala, že na zvládnutí takovéto situace jsou všichni zúčastnění dobře připraveni.

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky