Bezpečná Příbram

Policie informuje

Zpět na rozcestník

Zebra se za Tebe nerozhlédne!

Letní prázdniny již skončily a začal nový školní rok. Děti jsou většinou plné zážitků ze dnů volna, chvíli jim trvá, než si zvyknou na nový denní režim a především nejsou až tak obezřetné. Po celé republice proto probíhá první týden školy dopravně preventivní akce s názvem „Zebra se za Tebe nerozhlédne“.

Dne 6. září byli příbramští policisté v ranních hodinách u 7. ZŠ v Příbrami, kde upozorňovali malé školáky na principy správného přecházení komunikace. Hlavním cílem akce je posílit v nich zásady při vstupu do vozovky. Děti obdržely samolepku nebo pracovní sešit s vyobrazením zebry. V odpoledních hodinách pak bude probíhat v družině školy přednáška zaměřená na dopravu, prvňáčci se dozvědí, jak se chovat jako chodci nebo cyklisté, jaké jsou dopravní značky apod.

Chodci by měli vědět:

přechází se přes přechody, pokud jsou na dohled,

silnici lze přejít na přehledných místech, nikdy ne před křižovatkou či v zatáčce,

je nutné se 3x rozhlédnout - vlevo, vpravo a znovu vlevo,

při přecházení je dobré navázat oční kontakt s řidičem,

před vstupem do vozovky musíme odhadnout, zda vozidlo stihne bezpečně zastavit,

je nutné počkat, až automobil opravdu zastaví,

neexistuje absolutní přednost chodců na přechodech,

musíme respektovat signalizaci, červená znamená stůj,

při přecházení si musíme všímat i druhého jízdního pruhu. Jeden vůz nám dá přednost, v protijedoucím vozidle si ani řidič nevšimne, že někdo jde přes komunikaci.

je důležité nosit reflexní prvky, za šera nebo při hustém dešti je takto označený člověk vidět až na 200 metrů. Od února roku 2016 navíc platí nová povinnost chodců, a to mít na sobě reflexní prvek, pokud se pohybují mimo obec podél okraje vozovky za snížené viditelnosti, a kde není veřejné osvětlení. Prvek by měl být umístěn tak, aby byl dobře viditelný zepředu i zezadu pro ostatní účastníky silničního provozu a měl by být směrem do silnice.

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky