Bezpečná Příbram

Policie informuje

Zpět na rozcestník

´Na kole jen s přilbou´

Dne 23. srpna proběhla v odpoledních hodinách v Příbrami u areálu Nového rybníku preventivní akce zaměřená na cyklisty s názvem „Na kole jen s přilbou“. Cyklisté jsou spolu s chodci na silnicích nejzranitelnější skupinou. V loňském roce zemřelo na českých silnicích 38 cyklistů, z toho 30 z nich nemělo na hlavě přilbu.

Ochranná přilba je povinná pro cyklisty mladší 18 let a měli by ji mít na hlavě řádně připevněnou. Doporučována je však i dospělým cyklistům. Jízdním kolem se z hlediska provozu na pozemních komunikacích rozumí i koloběžka, tudíž se pro jízdu na ní vztahuje také povinnost nošení přilby.

Proč je vlastně důležité mít při jízdě na kole cyklistickou přilbu? Jednou ze základních příčin zranění či úmrtí cyklistů je právě poranění hlavy. Dochází k němu nejčastěji nárazem o vozovku, kapotu auta nebo o jinou překážku jako je strom, kámen, patník. Pokud cyklista jede rychlostí 25 km/h a spadne po hlavě na komunikaci, jeho pád odpovídá pádu z výšky 2,5 metru hlavou na beton.

Policisté při dopravní akci také kontrolovali, zda jsou jízdní kola správně vybavená, jedná se o účinné brzdy, přední odrazku bílé barvy, zadní odrazku červené barvy, oranžové odrazky na pedálech a na paprscích kol. Za snížené viditelnosti musí mít kolo navíc přední světlomet svítící bíle a zadní svítící červeně.

Přestože cyklista nepotřebuje žádný řidičský průkaz, musí znát a dodržovat pravidla silničního provozu, a být k dalším účastníkům ohleduplný a opatrný.

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky