Bezpečná Příbram

Policie informuje

Zpět na rozcestník

Pád malého letadla do Brd

Náročný zásah v náročném terénu zažili příbramští policisté dne 29. září v dopoledních hodinách. Do chráněné krajinné oblasti Brdy, navíc do míst bez pyrotechnické očisty, spadlo malé letadlo s pětičlennou posádkou. Věc byla nahlášena přes tísňovou linku 158. Naštěstí šlo v tomto případě pouze o odbornou přípravu složek integrovaného záchranného systému.

Simulovaná letecká nehoda se odehrála na vrcholu Houpák. Letadlo mířící z Prahy do Mnichova s pěti osobami na palubě se částečně ve vzduchu rozlomilo. Jeden cestující pád nepřežil, druhý zůstal s vážným zraněním u letadla, třetí nedaleko něj s poraněním lehčího charakteru. Dva cestující se však u trosek nenacházeli a navíc hrozilo zahoření porostu od žhavých částí motoru. To je scénář, se kterým se nakonec museli policisté, hasiči a záchranáři vypořádat.

Po vyhlášení poplachu a příjezdu k nehodě byl aktivizován velící štáb, dále došlo k uzavření místa zásahu. Přivolaný pyrotechnik provedl průzkum a vytyčil přístupové trasy ke zraněným u spadlého letadla, kde je zdravotnická záchranná služba posléze ošetřila. Do akce měla být nasazena také nová technika Vojenského technického ústavu, bezpilotní prostředek Brus, který měl v terénu hledat ztracenou osádku a zdroje tepla. Kvůli velmi silnému větru ale nemohl dron vzlétnout.

Jednoho ztraceného, a jak se ukázalo těžce zraněného, cestujícího nakonec nalezla hluboko v neasanovaném prostoru přivolaná letecká služba. Vrtulník, na jehož palubě byl pyrotechnik zásahové jednotky Středočeského kraje a záchranáři HZS, ho následně v podvěsu přepravil k lékařské péči. Proběhla také pozemní pátrací akce za účasti psovodů se psy, při které se podařilo nalézt posledního ztraceného člověka. Ten se v šoku a lehce zraněný vydal z prostoru dopadu letadla do lesního porostu. Hasiči zlikvidovali hořící trosky ihned poté, co jim pyrotechnik zajistil bezpečný průchod danou lokalitou. Po necelých dvou hodinách si místo nehody převzali vyšetřovatelé k ohledání a následným úkonům.

Cílem akce bylo ověřit koordinaci záchranných a likvidačních prací při mimořádné události, dále spolupráci, komunikaci a připravenost jednotlivých složek IZS. Odborná příprava proběhla v pořádku a prokázala, že na zvládnutí takovéto situace jsou všichni zúčastnění dobře připraveni.

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky