Bezpečná Příbram

Policie informuje

Zpět na rozcestník

Nepřiměřená rychlost

Příčinou nejtragičtějších nehod na silnicích je nepřiměřená rychlost. Důvodem je spěch a to, že řidiči chtějí dojet do cíle co nejrychleji. Je to však zbytečný hazard. Snaha ušetřit pár minut může mít tragické následky. Čas na bezpečnou reakci se pak kvůli vysoké rychlosti značně zkracuje.

Minulý týden se příbramští policisté při dopravní akci zaměřili právě na dodržování rychlosti. Zastavili při ní 56 aut a zjistili devět přestupků. Celkem čtyři motoristé překročili povolenou rychlost, dále nebyli někteří řidiči připoutáni bezpečnostním pásem nebo neměli dálniční známku.

Rychlost jízdy musí řidič přizpůsobit nejen svým schopnostem, ale také vozidlu, nákladu, stavu komunikace a povětrnostním podmínkám. Šofér také nesmí náhle snížit rychlost jízdy nebo zastavit, pokud to nevyžaduje bezpečnost provozu, a omezovat plynulost provozu bezdůvodně pomalou jízdou. Motoristé mohou jet mimo obec rychlostí nepřevyšující 90km/h, na silnici pro motorová vozidla 110 km/h, na dálnici 130 km/h, v obci 50 km/h a při použití sněhových řetězů 50 km/h. Při přejíždění železničního přejezdu smí řidiči jet nejvýše 30 km/h a svítí-li přerušované bílé světlo signálu zabezpečovacího zařízení, smí jet rychlostí nejvýše 50 km/h.

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky