Bezpečná Příbram

Policie informuje

Zpět na rozcestník

Chceš být připraven a ne překvapen, podveden a okraden?

Každodenně na nás „útočí“ z veřejného prostoru sociálních sítí desítky rádoby velmi zajímavých, lukrativních, lákavých a neodolatelných nabídek, které slibují výhodné investice a rychlé zbohatnutí. Vzbuzení důvěryhodnosti podtrhují podvodníci fotkami známých osobností, ale například i finančních ústavů. Tyto nabídky však mají ve svém konečném důsledku značně „ničivý“ dopad na ty, kteří uvěří . . . a kliknou. Přijdou pak o své veškeré úspory, případně se doživotně zadluží úvěry, které vlastně ani nechtěli, ale podvodníci je svou zdatnou komunikací přesvědčí k opaku.

Příbramští kriminalisté proto zahájili projekt s názvem "MYSLI, NEŽ KLIKNEŠ!", jehož cílem je monitorovat sociální sítě a zveřejňovat konkrétní inzeráty, na které není v žádném případě vhodné reagovat, neboť jsou podvodné. Tyto inzeráty kriminalisté současně umisťují  na aktualizované webové stránce. Tímto způsobem se občané mohou snadno, rychle, a hlavně aktuálně dozvědět o podvodných praktikách, být včas informováni a vyhnout se tak potenciálním finančním ztrátám.

Chcete být informováni o podvodných inzerátech a „výhodných“ nabídkách v prostoru sociálních sítí? Uložte si webovou stránku https://www.bezpecnapribram.cz/kyberkriminalita  pro aktuální informace online. Společně můžeme předejít některým případům a ochránit vás, občany.

Pro rychlost, aktuálnost a dostupnost informací byl též zřízen facebookový profil projektu "Prevence kyberkriminality".

Přestože není možné ochránit všechny občany před podobnými nabídkami a praktikami, věříme, že osvětou a upozorněními na konkrétní podvodné inzeráty můžeme alespoň snížit počet těch, kteří těmto nečestným praktikám podlehnou.

Příbramští kriminalisté plánují ještě další aktivity v rámci projektu „MYSLI, NEŽ KLIKNEŠ!“, a to kromě osvěty na webových stránkách „Bezpečný kraj“ a „bezpečná města“ také „Kurzy kyberkriminality pro střední školy“ s aktivním zapojením studentů, ukončené osvědčením o absolvování kurzu.


mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
oddělení tisku a prevence
KŘP Středočeského kraje

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky