Bezpečná Příbram

Policie informuje

Zpět na rozcestník

I nadále kontrolujeme dodržování opatření ve vyhlášeném nouzovém stavu

Již přes dva týdny kontrolují policisté napříč republikou, tedy i středočeští policisté, dodržování vládního nařízení v souvislosti s vyhlášením nouzového stavu Vládou ČR poté, co se počátkem března objevil v Česku první případ koronaviru a nákaza se následně rozšířila po celé republice.

Omezení v nouzovém stavu
Nouzový stav, vyhlášený Vládou ČR dnem 12. března 2020 s sebou přinesl celou řadu omezení jak pro fyzické, tak i právnické osoby, a také krizová opatření, která je nutno dodržovat, aby se dosáhlo zmírnění šíření nákazy až po „vyléčení“ republiky. V důsledku vyhlášení nouzového stavu došlo k omezení různých aktivit, které výrazným způsobem zasáhly do života každého občana České republiky.

Některá ze zásadních omezení:
Zákaz volného pohybu osob
(v mimořádném opatření kodifikováno celkem deset výjimek, nejvýznamnější jsou):

  • zakázán volný pohyb osob s platností do dne 11. dubna 2020 do 6:00h na území České republiky, s výjimkou:


  • cest do zaměstnání a zpět,

  • nezbytné cesty za rodinou nebo osobami blízkými,

  • cest nezbytně nutných k obstarávání základních životních potřeb,

  • pohyb v přírodě nebo parcích,
     

Další omezení na veřejně dostupných místech (dále jen „VDM“):

  • pobývat na VDM po dobu nezbytně nutnou,

  • pobývat na VDM nejvýše v počtu 2 osob (netýká se členů domácnosti, výkonu povolání, apod.),

  • omezit kontakty s jinými osobami na nezbytně nutnou míru,

  • dodržovat odstup mezi osobami na VDM nejméně 2 metry,

  • pobývat v místě svého bydliště (z tohoto opatření jsou stejné výjimky, jako ze zákazu volného pohybu).

Zákaz pohybu a pobytu na všech místech mimo bydliště bez ochranných prostředků dýchacích cest (nos, ústa), vyjma:

  • dětí do dvou let věku,

  • řidičů motorových vozidel, jsou-li sami v uzavřeném vozidle;

Na respektování a dodržování vládních nařízení zaměřují od počátku vyhlášení nouzového stavu svou činnost také policisté. Kontrolují, a nadále kontrolovat budou, zda se lidé  na místech veřejně dostupných pohybují chráněni rouškou, ústenkou, či jiným ochranným prostředkem k zabránění šíření kapének, dále na dodržování zákazu shlukování či pobývání na veřejně dostupných místech v počtu 2 osob, dodržování dvoumetrového odstupu od ostatních  osob, apod.

Kontroly probíhají průběžně a nejinak tomu bude také o tomto víkendu. Zejména  ze zkušeností z minulého víkendu, kdy byly v některých krajích zaznamenány hromadné nájezdy občanů do různých turistických oblastí, budou policisté směřovat namátkově kontroly i do těchto lokalit (zejména turisticky atraktivních a vyhledávaných) a kontrolovat dodržování vládních opatření. Policisté se také zaměří na místa, kde lze předpokládat větší koncentraci osob, zvýšený bude  i dohledu nad bezpečností silničního provozu a měření rychlosti.

Do kontrol jsou zapojeni policisté z obvodních oddělení, dopravní policie, ale i služba kriminální policie a vyšetřování. Kontroly nebudou pouze pozemní, ale k dodržování vládních opatření, zejména shlukování většího počtu osob, bude středočeská policie využívat i bezpilotní letecké prostředky (drony).

Policie ČR apeluje na občany, aby i přesto, že není striktně zakázána návštěva chat a chalup, turisticky atraktivních míst, apod., respektovali a dodržovali vládní nařízení a krizová opatření. I přesto, že drtivá většina občanů se chová zodpovědně a respektuje vládní nařízení a další doporučení, setkávají se policisté i s těmi, kteří respektování vládních nařízení stále neberou vážně. V těchto případech je už na místě tato porušení řešit cestou příslušných správních orgánů, kam tato porušení policisté oznamují.

Žádáme občany, aby se v této, pro Českou republiku výjimečné situaci, chovali zodpovědně a ohleduplně  jak k sobě, tak i k ostatním. Jedině tím docílíme zvládnutí situace. Buďte nám proto nápomocni a respektujte vládní nařízení.

Kontroly ve Středočeském kraji

Od počátku vyhlášení nouzového stavu provedli středočeští policisté, ať už svou  vlastní činností, nebo i v některých případech na základě oznámení na linku  158, přes 53 tisíc kontrol – a to jak fyzických, tak i právnických osob (např.: provozoven, na které se vztahuje vládní nařízení o jejich dočasném omezení provozu, či uzavření). V převážné většině řešili policisté nedodržování vládních nařízení vysvětlováním a domluvou, nicméně ve více než třech stovkách případů  přistoupili k zaslání těchto porušení k řešení příslušně správním orgánům.

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky