Bezpečná Příbram

Podvodné e-maily, SMS od bank

Zpět na rozcestník

Internetové bankovnictví bylo zablokováno. Podvodníci posílají stále sofistikovanější e-maily

Phishingové útoky jsou v posledních týdnech na vzestupu. A co hůř, je stále složitější poznat, že se skutečně jedná o podvod. V jednom z posledních zachycených se útočníci vydávají za bankéře a tvrdí příjemcům podvodného e-mailu, že bylo jejich internetové bankovnictví zablokováno.

Phishing je mezi počítačovými piráty velmi oblíbený. Kyberzločinci hromadně rozešlou falešné e-maily co nejvíce lidem a čekají, kdo se nachytá – vyčkávají úplně stejně jako rybář s udičkou na svůj úlovek.

Problém je ale v tom, že současné vlny útoků jsou poměrně sofistikované, a tak není vůbec snadné je odhalit. Ještě před pár lety byly phishingové zprávy plné chyb, a i méně zkušeným uživatelům bylo na první pohled jasné, že se jedná o podvod.

V současnosti tomu tak ale již není, jak dokazuje jeden z posledních zachycených podvodů. „Vážený kliente, z bezpečnostních důvodů, jsme Vám byli nuceni omezit přístup ke službám internetového a mobilního bankovnictví,“ tvrdí útočníci ve zprávě.

Stát se tak mělo údajně prostřednictvím platby provedené z neznámé přihlašovací lokace. Kybernetičtí nájezdníci doufají, že se jim podaří příjemce takového e-mailu vyděsit natolik, aby klikl na přiložený odkaz pro „ověření bankovního účtu“.

Na podvodných stránkách, které imitují internetové bankovnictví banky, pak vlastně lidem ani nemusí přijít divné, že po nich chce banka – respektive útočník – zadat detailní informace o jejich bankovním účtu, platební kartě a k tomu ještě hromadu osobních údajů.

V podstatě jediným vodítkem, že jde o phishingový útok, je nesprávná adresa odesílatele v nevyžádaném e-mailu. Pokud si toho uživatelé nevšimnou a data na falešných stránkách vyplní, naservírují svůj bankovní účet kyberzločincům jak na zlatém podnosu.

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/internet-a-pc-bezpecnost-internetove-bankovnictvi-bylo-zablokovano-podvodnici-posilaji-stale-sofistikovanejsi-e-maily-40326708

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky