Bezpečná Příbram

Podvodné reklamy - ČEZ, MND...

Zpět na rozcestník

Investice do ČEZ se seniorovi vymstila. Podvodníci ho připravili o statisíce

Na důvěřivost a naivitu doplatil další senior, který se nechal zlákat reklamou na zhodnocení finančních prostředků. Naletěl podvodníkům a ti ho připravili o 400 tisíc korun. Novinky o případu v pátek informovala policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Muž se podle ní ve čtvrtek osobně dostavil na obvodní oddělení Policie ČR v Jeseníku a tam vypověděl, že v dubnu našel na sociálních sítích reklamu, která mu nabízela zhodnocení finančních prostředků. Konkrétně se jednalo o investici do ČEZ. „Po kliknutí na odkaz vyplnil požadované kontaktní údaje. Postupně ho oslovili tři údajní obchodní zástupci dané společnosti. Všichni mluvili česky se slovanským přízvukem,“ popsala mluvčí.

Nejprve měl podle instrukcí investovat počáteční vklad. Na to ale nedošlo, protože ho kontaktoval jiný zástupce, který mu zaslal smlouvy, a hned nato na základě odborných rad provedl první investici. Nejdříve odeslal částku 160 tisíc a poté dalších 40 tisíc korun. „Vzápětí se mu ale ozval další zástupce, že se stala chyba, protože investici odeslal špatně. Vklad totiž musí být proveden vcelku a ne nadvakrát. Proto musí částku 200 tisíc korun poslat znovu s příslibem, že první vložené prostředky mu budou ihned vráceny zpět na účet,“ konstatovala Zajícová.

Poškozený na „hru“ podvodníků přistoupil a zaslal dalších 200 tisíc. Když se mu ale první vložené peníze na účtu neobjevily, začal se dožadovat jejich vrácení, bohužel bezúspěšně. Bylo mu sděleno, že jelikož si stěžoval na průběh investice, byl jeho účet zablokován, a k tomu, aby mu jeho finanční prostředky byly vráceny, je nutné, aby uhradil další poplatek ve výši 200 tisíc korun. „V tu chvíli důchodce zřejmě prozřel a žádné další peníze neodeslal. Opakovaně se dožadoval jejich vrácení, ale na to už obchodní zástupci přestali reagovat,“ dodala mluvčí.

Podobné phishingové útoky se objevují na sítích pravidelně, zpravidla ve formě falešných článků. Útočníci se snaží pod vidinou snadného zisku ve skutečnosti z lidí vylákat peníze. Podvod je to nicméně poměrně propracovaný, protože všechny odkazy ve falešném článku vedou na další podvodný web, který imituje vzhled stránek ČEZ.

Aby důvěřivce kyberzločinci co nejvíce zmátli, nechtějí po něm v některých případech vyplňovat okamžitě čísla kreditních karet ani odesílat žádné peníze. Vše začíná registrací na dané platformě, načež uživatele bude kontaktovat správce platformy. Teprve s jeho pomocí jsou pak z důvěřivců vylákány peníze. Nemusí ho přitom kontaktovat pouze e-mailem, ale klidně i telefonicky.

Uživatelé by neměli v žádném případě své osobní informace do registračního formuláře vyplňovat. Pokud tak učiní, měli by se vyvarovat následné komunikace se správcem platformy a odesílání jakýchkoli finančních prostředků.

ČEZ se již v minulosti od podvodné reklamy distancoval.

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/internet-a-pc-bezpecnost-investice-do-cez-se-seniorovi-vymstila-podvodnici-ho-pripravili-o-statisice-40472248

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky