Bezpečná Příbram

Podvody využívající celebrity

Zpět na rozcestník

Myslel si, že mu radí s investicí Babiš. Senior přišel o úspory

I přes řadu varování přinášejí podvodná videa, takzvané deepfaky, kyberšmejdům dál zisky. Obětí se stal i 66letý muž z Olomoucka. Ten uvěřil, že mu na videu s výhodnými investicemi do kryptoměn radí šéf hnutí ANO Andrej Babiš, toto video ale bylo upravené. Novinky o případu v pondělí informovala policejní mluvčí Ivana Skoupilová.

Senior se podle ní svěřil se svým příběhem policistům v Litovli. „Uvedl, že koncem února zareagoval na video se známým českým politikem, který na něm propagoval investice do kryptoměn,“ uvedla mluvčí. Muž podle ní následně klikl na odkaz, který jej přesměroval na internetové stránky. Na nich byl vyzván k zaplacení registračního poplatku ve výši šesti tisíc korun, který uhradil. Po zaplacení poplatku jej kontaktoval údajný makléř, který jej za účelem registrace a případné investice přiměl k instalaci programu AnyDesk.

„Prostřednictvím vzdáleného přístupu podvodník provedl registraci účtu na jedné krypto burze a následně seniora přiměl k zaplacení poplatků pro odblokování vyplacení částky 20 tisíc euro. Senior tak proto postupně poslal přes 320 tisíc korun,“ konstatovala Skoupilová. Jelikož nedošlo k údajnému odblokování uvedené částky a makléř přestal komunikovat, pojal senior podezření, že se stal obětí podvodníka, a obrátil se na policii. „Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu, za který hrozí dle trestního zákoníku až pět let za mřížemi,“ doplnila policejní mluvčí.

„Nikdy neinstalujte do počítače nebo telefonu jakékoliv programy a aplikace na žádost neznámé osoby. Dále apelujeme na občany, aby si vždy důkladně ověřovali pravost informací. V dnešní době umělé inteligence musíme být ostražitější a nevěřit všemu, co vidíme,“ dodala Skoupilová.

Více zde: https://www.novinky.cz/clanek/internet-a-pc-bezpecnost-myslel-si-ze-mu-radi-s-investici-babis-senior-prisel-o-uspory-40472535

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky