Bezpečná Příbram

Policie informuje

Zpět na rozcestník

Nová technika pro CHKO Brdy

Při červnových oslavách, které se týkaly výročí 800 let města a také 150 let četnictva a policie v Příbrami, byla představena naprosto nová technika, která bude v brzké době k dispozici na Územním odboru Příbram. Ke dvěma čtyřkolkám značky Gladiator a terénním vozidlům VW Amarok či Hyundai přibydou i dva drony (BRUS - bezpilotní rotorový universální systém).

Jde o moderní bezpilotní prostředek s kolmým startem a přistáním. Používá se v náročných podmínkách, kdy nelze použít klasickou leteckou techniku, nebo je to ekonomicky nevýhodné. Prověří velké plochy území. V současné době probíhá výcvik operátorů a rozbíhá se proces registrace pilotů a bezpilotních prostředků.

Prostředek je prioritně určen k nasazení v prostoru chráněné krajinné oblasti Brdy, kde bude využíván především k hlídkovým a monitorovacím letům, a to v rámci spolupráce s ostatními složkami IZS, s pyrotechnickou službou a dále k odhalování či dokumentaci protiprávního jednání směřujícího proti životnímu prostředí, jako jsou nelegální skládky a nepovolená těžba lesních porostů. Rovněž bude nápomocen při pátracích akcích. Nepočítá se s jeho nasazením v obydlených oblastech.

Šest rotorů o průměru 70 cm poskytuje letadlu velikou stabilitu a dostatek výkonu pro plnění náročných úkolů. Dosahuje velmi nízké hlučnosti. Pro snadnou přepravu a manipulaci byl navržen jako skládací, vejde se do kufru běžného auta. (60 x 70 x 90 cm). Jeho předností je pokročilý řídicí systém s mapovými podklady.

Parametry: průměr 120 cm, výška 50 cm, prázdná hmotnost 4,5 kg, max. zátěž 2 kg, letová výdrž 40 min (umí se sám vrátit, pokud mu dochází energie ve zdroji), maximální rychlost 50 km/h, letové podmínky - vítr do 10 m/s, maximální tah 180 N, příkon motorů 6 x 400 W, je osazen HD a termo kamerou, dále padákovým záchranným systémem.

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky