Bezpečná Příbram

Preventivní projekty

Zpět na rozcestník

Okénko preventivních rad pro seniory

Během března uskutečnili policisté na Příbramsku dvě přednášky určené seniorům. Ti se dozvěděli něco o zásadách bezpečnosti v dopravě i o podvodech páchaných na starších občanech.

Co se týká podvodů, jsou dříve narození pro podvodníky snadnou kořistí, už tím, že jsou např. velmi důvěřiví, méně mobilní, hůře slyší nebo jim chybí sociální kontakt. Pachatelé využívají různé finty – tvrdí, že nesou přeplatek za elektřinu nebo jednorázové zvýšení důchodu, snaží se předstírat zájem o nemovitost nebo o výkup želeného šrotu, nabízejí pomoc v podobě donášky jídla, potřebují údajně rozměnit peníze nebo si nutně odskočit na toaletu apod. Základní radou je neotvírat neznámý lidem, jedině pokud se důvěryhodně prokáží.

Podvody se však nyní množí v on-line prostředí, který se stal součástí našeho běžného života. I seniory mohou podvést pachatelé reagující na inzeráty, kdy se vydávají za falešné kupující předstírající zájem o prodávané zboží. Mohou se vydávat také za bankéře či policisty tvrdící, že jim někdo chce napadnout účet. Někteří podvodníci nabízejí velmi výhodné zhodnocení jejich úspor nebo jde o seznámení přes internet s vidinou společného života. V kyber prostředí se máme chovat jako v běžném životě, na ulici bychom nikomu jen tak do ruky nedali naši platební kartu nebo klíč od domu.

V rovině osobního bezpečí se posluchači dozvěděli, že se mají vyhýbat neosvětleným místům, v autobuse sedět blízko řidiče, zamykat dveře i když jdou pouze k sousedům, dávat pozor na kapsáře, nemají nenechávat kabelky v nákupních vozících, nemají mít peněženky v zadní kapse kalhot a spoustu dalších informací.

Nebezpečí hrozí seniorům také v silniční dopravě, zejména jako chodcům. Základem je vědět, že neexistuje absolutní přednost chodců na přechodu, musí odhadnout, zda stihne auto bezpečně zastavit. Svou viditelnost mohou zvýšit pomocí reflexních prvků. Co se týká řidičů seniorů, šlo o připomenutí toho, že je povinná lékařská prohlídka od 65 let věku. Pokud ji neabsolvují, hrozí jim pokuta až deset tisíc korun.

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky