Bezpečná Příbram

Romance Scam, dědictví, výhry

Zpět na rozcestník

Podvod 419 alias “SCAM 419”

SCAM419 je podvodná praktika, u které zlidověl také název „Nigerijské dopisy”. Trik je jednoduchý a opět začíná SPAMem – tedy, rozpoznat, označit jako spam a smazat!

Tedy, uživatel je obdařen emailem, který slibuje za účast na finanční transakci zajímavý podíl na pohádkovém bohatství. Záminkou může být:

vdova po nigerijském generálovi chce pomoci s převedením sta milionů dolarů

- někdo zdědil, získal nebo dokonce spravuje něčí majetek ve výši několika desítek milionů dolarů a potřebuje pomoc při jeho převodu ze země

- vězněná nigerijská královská rodina potřebuje vyvést své finance ze země

- zapomenutý nigerijský kosmonaut shání peníze na návrat

- americký voják našel v sudu dolary a tučnou sumu potřebuje dostat do banky

- a mnoho dalších…

Přestože takových zpráv internetem kolují tisíce a vdova po nigerijském generálovi je vdovou již 60 let, stále se najdou lidé, kteří na tak profláknutý podvod stejně stále skočí, snad právě proto, že mnozí z nich jsou třeba s komunikací po internetu v začátcích a o ničem podobném dosud neslyšeli…

Další modifikace tohoto podvodu mohou spočívat v podvodných inzerátech (léky, nesnadno sehnatelné druhy fauny a flóry, vozidla, traktory apod.), kde podvodníci nabízí dané zboží za velmi lákavou cenu (zboží samozřejmě nemají) a to si nechají zaplatit – převodem před CENTRAL UNION například. Zboží neodchází, přijde žádost o další finance na pojištění, poté na speciální kontejner, protože standardní nevyhovuje atd. Takto oběť může přijít o statisíce, zboží však nikdy neuvidí.

Některé podvody jsou dotáhnuté do takových dokonalostí, že jsou připraveny podvodné webové stránky finančních institucí a s výběrem finančních prostředků útočníkům pomáhají bílé koně – tedy osoby, které útočníkům předávají peníze vydělané z podvodů. Ti často ani neví, že se podílejí na páchání trestné činnosti.

Tento způsob podvodu však vznikl již ve světě reálném – dalo by se říci, že funguje již přes cca 400 let! Samozřejmě, že v minulosti byly dopisy rozesílány v papírové podobě. To až s příchodem internetu a rozvoj emailové komunikace dal útočníkům do rukou nástroj pro masivní rozesílání těchto podvodných emailů. Z internetových zdrojů bylo dohledáno, že to bylo někdy po roce 1590, kdy se objevil první dopis (autora neznámý), v němž byl příjemce přesvědčován, že odesílatel zná bohatou (vzdáleně příbuznou) osobu, která byla uvězněna ve Španělsku pod falešným jménem. Ze závažných důvodů nemůže vězeň odhalit svou identitu, a tak se musí o získání peněz na jeho propuštění postarat právě odesílatel dopisu.

Z dosavadních zkušeností lze bohužel konstatovat, že téměř neexistuje šance, aby poškozená osoba získala zpět své peníze, rozhodně tedy nikdy, NIKDY neposílejte peníze nikomu, s kým jste se seznámili pouze prostřednictvím (internetové) korespondence (platí i pro následující kapitolu ,,Romance scams”).

Zdroj: https://www.internetembezpecne.cz/podvod-419-alias-scam-419/

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky