Bezpečná Příbram

Vishing - podvodný bankéř

Zpět na rozcestník

S nikým nemluvte a peníze dejte do bitcoinmatu, vystrašili podvodníci seniorku v Brně

Dávku drzosti prokázali kyberšmejdi, kteří se pokusili okrást seniorku z Brněnska. Podle ohraného scénáře jí nakukali, že její účet byl napaden, a proto musí všechny peníze vybrat a odnést je do bitcoinmatu. Neuspěli možná i proto, že důchodkyně neměla internetové bankovnictví, proto pro ni poslali taxík, čímž se celá akce zpomalila.

O dalším z podvodů, kterých neustále přibývá, se rozhodla promluvit dcera samotné oběti.

„Mamince zavolala paní a představila se jako pracovnice banky. Řekla, že její peníze jsou v ohrožení, že někdo zneužil její identitu a snažil se vybrat peníze. Za deset minut volal další muž a tvrdil, že je z bezpečnostního oddělení banky. Upozornil maminku, že nesmí s nikým mluvit, jinak by se mohla stát spolupachatelkou,“ vypověděla dcera.

Za další chvilku už telefonoval další muž a tvrdil, že je od policie. Všechny informace potvrdil a ženě zdůraznil, aby s nikým nemluvila, a to ani v bance. „Maminka byla vystrašená a souhlasila, že to do banky pojede vyřešit. Jenže ona už pět let nevychází. Takže se dozvěděla, že pro ni posílají taxík,“ popsala dcera.

Když seniorka dorazila do banky v centru Brna, vybrala tam několik set tisíc korun. Podvodník na telefonu ji pak instruoval, aby peníze odnesla do nedalekého obchodního domu, kde je bitcoinmat. Do toho měla pak hotovost podle návodu vložit. Seniorka se dotrmácela až k obchodnímu centru, kde se naštěstí na poslední chvíli rozhodla zavolat dceři.

Ta už přitom věděla, že se děje něco nekalého. Od svého tatínka se totiž dozvěděla, že maminka někam odjela řešit podvod. Zavolala proto na policii, kde jí řekli, že maminka se zřejmě stala obětí podvodníků a ať zkontroluje účet. „Tam nic nebylo. Věděla jsem, že maminka je pryč a s ní i všechny peníze. Naštěstí mi zavolala a zeptala se, jestli má zřízený nějaký rezervní fond, o kterém mluvil i ten člověk v telefonu,“ pokračovala dcera.

Více na: https://www.novinky.cz/clanek/krimi-s-nikym-mluvte-a-penize-dejte-do-bitcoinmatu-vystrasili-podvodnici-seniorku-v-brne-poslali-pro-ni-i-taxik-40453841

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky