Bezpečná Příbram

Policie informuje

Zpět na rozcestník

Zbavovali se psů, aby neměli statut ´množírny´

Kriminalisté z Příbrami se od listopadu roku 2019 zabývali případem pro možné podezření z týrání zvířat. Přecházely tomu nálezy několika opuštěných psů (zejména fen a štěňat) v celkovém počtu devatenácti jedinců. V obci Hluboš byli nalezeni tři dospělí psi Jorkšírských teriérů, z nichž přežila jedna fena. Dále byly postupně nalézány další feny, v obci Sádek a Žírovy (celkem šest), tentokrát plemene Jack Russel Terier. Nakonec bylo u obce Občov nalezeno deset štěňat plemen Jack Russel terier, ze kterých vykazovalo známky života pouze jediné štěně, ostatní zahynula.

Policisté v dané věci začali okamžitě konat a zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu týrání zvířat. V souvislosti s nalezenými a uhynulými štěňaty zadali znalecká zkoumání z oboru genetiky a provedení pitvy. Tato zkoumání prokázala, že uhynulá štěňata byla usmrcena v důsledku „záměrného lidského jednání“ a patřila k fenám, které byly nalezeny ve skupinách s dalšími fenami stejného plemene vypuštěné již několik dní před nálezem těchto štěňat. S ohledem na krátké časové období mezi jednotlivými nálezy a místy nálezů jednotlivých zvířat, vzniklo důvodné podezření, že tato zvířata mohou pocházet z jednoho chovu, který byl natipován. U zbylých jedinců z tohoto chovu byl odebrán genetický materiál.

Na základě komparace genetického materiálu nalezených štěňat a psů se psy v natipovaném chovu, bylo následně toto podezření potvrzeno.  Kriminalisté zjistili, že se jedná o manželský pár – chovatele, který se chovem psů a prodejem štěňat výše uvedených plemen zabývá dlouhou dobu. Chovatelé navenek předstírali, že vlastní psi v menším počtu, než ve skutečnosti úřadům uváděli. Zvířat se zbavili tím, že je úmyslně vyhodili na místo daleko od svého bydliště, aniž by se o ně dále zajímali.

Dle právních předpisů ČR trestné (a je považováno za týrání zvířat) je i jednání, kdy člověk zvíře opustí, s výjimkou volně žijícího zvířete, s úmyslem se ho zbavit nebo zvíře vyhnat.

Dvojici chovatelů již kriminalisté sdělili obvinění z trestného činu týrání zvířat podle § 302 odst. 1, 2 písm., kterého se dopustili formou spolupachatelství. V současné době veškeré prověřování v této věci policisté ukončili a celý spisový materiál postoupili s návrhem na podání obžaloby Okresnímu státnímu zastupitelství v Příbrami. . . To již na oba obviněné podalo obžalobu. Pokud je soud uzná vinnými z trestného činu týrání zvířat, hrozí jim tresty od jednoho roku do pěti let.

Pozn.:
 . . . jediné nalezené štěně, které přežilo a jehož osud byl od počátku nejistý, se zcela a bez následků uzdravilo.


mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
oddělení tisku a prevence
KŘP Středočeského kraje

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky