Bezpečná Příbram

Reverzní inzertní podvody

Zpět na rozcestník

Žena z Olomouce chtěla prodat ledničku, podvodník ji obral o téměř čtvrt milionu

Na podvodníka narazila jedenadvacetiletá žena z Olomouce, když se rozhodla prodat ledničku. Pachatel, který ji přesměroval na falešný web Zásilkovny, připravil ženu o bezmála čtvrt milionu korun. Novinkám to sdělila policejní mluvčí Ivana Skoupilová.

„Žena přes jeden internetový portál inzerovala k prodeji ledničku. Na tento inzerát zareagoval dosud neznámý pachatel, se kterým se společně domluvili na platbě a na dopravě pomocí společnosti Zásilkovna,“ uvedla mluvčí. Poškozené ženě přišel email s informací o úspěšném prodeji zboží společně s odkazem na společnost Zásilkovna. „Žena však byla po kliknutí na odkaz přesměrovaná na podvodné webové stránky tvářící se jako ty Zásilkovny, na kterých zadala přihlašovací údaje ke svému internetovému bankovnictví,“ popsala mluvčí. Žena tak poskytla pachateli přístup ke svému internetovému bankovnictví, aniž by to tušila.

„Pachatel se tak bez problémů zmocnil kontroly nad jejím bankovnictvím a provedl několik plateb ve výši minimálně 235 tisíc korun,“ konstatovala Skoupilová. Policisté podle ní případ prověřují pro podezření ze spáchání přečinu podvodu a zločinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, za který hrozí v případě prokázání viny a odsouzení až osm let za mřížemi.

„Apelujeme na občany, kteří prodávají zboží na inzertních či obdobných portálech, aby zpozornili vždy, když jim kupující pošle odkaz na přepravní společnost, která by měla kromě platby zajistit i přepravu zboží. Jedná se o podvržené odkazy, a proto do nich nezadávejte údaje ke své platební kartě nebo internetovému bankovnictví,“ uzavřela policejní mluvčí.

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/krimi-zena-z-olomouce-chtela-prodat-lednicku-podvodnik-ji-obral-o-temer-ctvrt-milionu-40466039

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky