Bezpečná Příbram

Policie informuje

Zpět na rozcestník

Vloupání do obydlí v době dovolených

Značná část lidí v době dovolených opouští svá obydlí. Letní měsíce jsou však z hlediska vloupání do domů a bytů nejrizikovějším obdobím roku, proto je třeba dodržovat základní opatření proti zlodějům, jako je řádné uzavření a uzamčení vstupních dveří a oken. Dané pravidlo platí, i když opouštíme domácnost jen na krátkou dobu. Pootevřená okna v pozici „ventilačky“ a různé prosklené plochy jsou pro nenechavce ideální vstupní cestou, kterou snadno překonávají.

Mechanické zábranné prostředky, jako jsou bezpečnostní zámky, zodolněné dveře, bezpečnostní skla, mříže a uzamykatelné okenice, představují základ každého zabezpečení objektu. Dokáží pachatele zdržet, případně od krádeže odradit, protože ztěžují vniknutí do obydlí. Navíc je třeba chránit i přilehlé objekty - garáže, kůlny apod. Dost často se stává, že majitelé venkovských stavení si své stodoly neuzamykají, uvnitř přitom mají zahradní techniku, nářadí, jízdní kola. Tyto věci nechávají také volně ležet na zahradě. Přístupný žebřík dokonce může zloději umožnit snazší vstup do domu. Velký význam má i kvalitní oplocení pozemku.

Ze zkušeností policisté vědí, že pachatelé jsou často motorizovaní, zajíždějí přímo k obydlím a hřeší na nevšímavost lidí. Pomoci mohou všichni, kteří podezřelé osoby či vozidlo zaregistrují a dokáží případně na potencionální zloděje policii upozornit. O odjezdu na dovolenou informujeme pouze nejbližší okruh lidí. Někdo z blízkých nám může chodit vybírat schránku na dopisy, větrat nebo občas večer rozsvěcet. Nikdy nenecháváme na dveřích vzkazy, které mohou prozradit naši nepřítomnost.

Na vykrádání obydlí se zaměřuje preventivní projekt s názvem „Zabezpečte se, chraňte majetek sobě i svým sousedům“, který představuje souhrn opatření při ochraně domů, bytů a rekreačních objektů. Jeho cílem je informovat veřejnost o všech možnostech a způsobech zabezpečení. Hlavním nástrojem projektu je mobilní aplikace „Zabezpečte se“ se základními informacemi a návody na zabezpečení majetku, k dispozici je na Google Play nebo v App Store.

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky