Bezpečná Příbram

Policie informuje

Zpět na rozcestník

Aquaplaning

V sobotu 20. srpna se stalo na Příbramsku během 12 hodin sedm dopravních nehod kvůli deštivému počasí, které některé řidiče překvapilo. Nepřizpůsobili rychlost povětrnostním podmínkám a havarovali. V katastru obce Obořiště ve směru na Prahu došlo na tříkilometrovém úseku k poškození šesti aut. Motoristé dostali na mokré vozovce smyk, tzv. aquaplaning, a narazili do svodidel. Jedna nehoda se odehrála na 24 km v katastru obce Voznice ve směru na Strakonice a jedna nehoda se udála přímo ve městě Příbrami po projetí zatáčky. Bourali šoféři ve věku od 20 do 50 let.

Co je vlastně aquaplaning? Jde o jev, ke kterému dochází při zvýšené rychlosti vozidla na mokré komunikaci, lze ho definovat jako ztrátu přilnavosti pneumatiky k vozovce vlivem vody, která se dostala mezi silnici a pneumatiky. Ty nezvládají odvádět dostatek vody z pod kol, čímž se před nimi vytváří tzv. vodní klín.
Jak mu předcházet? Základem je přizpůsobit styl jízdy aktuálním podmínkám a stavu vozovky, zpomalit a vyhnout se prudkému zatáčení.
Jak ho zvládnout? Nebrzdit, držet pevně volant, sešlápnout spojku a ubrat plyn.

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky