Bezpečná Příbram

Vishing - podvodný bankéř

Zpět na rozcestník

Podvodný bankéř - z policejní praxe

V říjnu 2023 paní Radce zavolal cizí muž a představil se jako pracovník Monety Money bank, konkrétně bezpečnostní pracovník a sdělil ji, že zachytil podezřelou platbu ve výši 35.000,- Kč. Dokonce znal její jméno. Paní Radka uvedla, že žádnou platbu nezasílala. Muž ji obratem řekl, že ji za chvíli někdo zavolá s tím, že tu platbu stačil zachytit. Po chvíli jí skutečně zavolal další muž, který ji řekl, že se jí někdo naboural na její bankovní účet a chtěl jí odcizit její peníze.

Dále jí vysvětlil, že je potřeba zaslal veškeré její peníze na jejím bankovním účtu kvůli pojištění na jiný bankovní účet, aby se zamezilo případné krádeži. Do 48 hodin ji budou peníze vráceny. Paní Radka uposlechla pokynů a nainstalovala si do počítače program pro vzdálený přístup AnyDesk. Neznámý muž vydávající se za bezpečnostního technika banky připravil transakce a paní Radka je autorizovala. Takto přišla přibližně o 400.000,- Kč.

Pozn.: zaměstnanci banky nikdy nepožadují zasílání peněz na jiné bankovní či nebankovní účty.

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky