Bezpečná Příbram

Vishing - podvodný bankéř

Zpět na rozcestník

Vzal si úvěr a vložil ho do bitcoinmatu

Sedmatřicetiletý muž z Olomoucka se stal obětí falešného bankéře. Koncem listopadu mu zavolal neznámý muž ohledně schváleného úvěru. Důvěřivý muž naletěl lžím podvodníků a postupně přišel o 700 tisíc korun. 

Podvodníci v muži vzbudili podezření, že si na jeho jméno někdo sjednal úvěr. Koncem listopadu mu volalo několik lidí, kteří se představovali jako pracovníci banky a vytvářeli dojem, že řeší jeho problém s úvěrem. „Během jednoho z telefonátů jim také důvěřivý muž sdělil i výši zůstatku na kontě, která činila několik tisíc korun,“ dodala policejní mluvčí Petra Vaňharová. O pár hodin později muže kontaktovala údajná bezpečnostní pracovnice banky, která mu vysvětlila, že pokud chce zabránit zneužití účtu, musí si zažádat o co nejvyšší úvěr. Pracovníkům banky se ale o problému zmiňovat neměl z toho důvodu, že i oni mohou být součástí podvodu, kteří si opravdoví podvodníci vymysleli. 

Muž dle pokynů zažádal o úvěr ve výši 700 tisíc korun. Když mu byl úvěr schválen, peníze vybral a vydal se do obchodního centra na kraji Olomouce, kde měl peníze vložit do bitcoinmatu na údajný zabezpečený účet. Během dvou dnů tam tedy vložil celých 700 tisíc. Když chtěl po vložení peněz s falešnými bankéři něco vyřešit, už se jim nedovolal. S celým příběhem se tedy svěřil olomouckým policistům, kteří případ prověřují pro podezření ze spáchání podvodu. Za ten si mohou falešní bankéři odsedět až pět let ve vězení nebo obdržet peněžitý trest. Policisté opakovaně upozorňují na podobná jednání. „Občané by měli zbystřit vždy, když přijmou hovor od pracovníka banky, který jim tvrdí, že je jejich účet v ohrožení a jediná cesta k záchraně peněz je vklad do bitcoinmatu. Bitcoinmat není úschovna žádné banky a skuteční bankovní úředníci tak nikdy nepostupují,“ doplnila mluvčí. 

Zdroj: https://hanacka.drbna.cz/krimi/30313-vzal-si-uver-a-vlozil-ho-do-bitcoinmatu-podvodnici-pripravili-muze-o-700-tisic.html?utm_source=centrumHP&utm_medium=regionalbox&utm_term=position-0&utm_campaign=Regional&utm_source=copy

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky