Bezpečná Příbram

Vishing - podvodný bankéř

Zpět na rozcestník

Podvedená žena už cpala 200 tisíc do automatu. Zachránil ji kolemjdoucí

55letou ženu z Plzně měla kontaktovat údajná pracovnice banky, že zřejmě mohlo dojít k zneužití jejích dokladů. Poté poškozenou ze stejného telefonního čísla kontaktoval údajný pracovník vnitřní bezpečnosti banky, který ženu navedl, aby si sjednala na pobočce banky úvěr ve výši 400 tisíc korun s tím, že takto ochrání své peníze a zamezí sjednání nechtěného úvěru.

Žena měla dle policie sdělit podvodníkovi, že na pobočku banky přijede vlakem. Pak už to šlo ráz na ráz. Dle instrukcí šmejdů žena vyzvedla v bance 200 tisíc korun (část půjčky) a plánovala je vložit do automatu na bitcoin. Tyto „bitcoinmanty“ fungují tak, že tam vložíte hotovost a na váš kryptoměnový účet se připíše bitcoin.

Poškozené se to naštěstí nedařilo a jejího počínání si všiml náhodný svědek, který ji oslovil a zeptal se, zda se nestala obětí podvodníků. Během velmi krátké chvíle zjistil, že jeho tušení bylo správné a věc oznámil na linku 158. Žena za svoji důvěřivost tak zaplatila „pouze“ pár stovek za svezení vozidlem taxi.

Aby situace nebyla už tak dost bizarní, když k bitcoinmatu přijeli policisté, žena telefonovala s podvodníkem. Předala mobil policistům, hlas na druhé straně se však rozhodl, že o své lži přesvědčí i policii. Bez ustání se vydával za bankéře a přesvědčoval muže zákona, že pokud transakci nedokončí, budou za údajné problémy zodpovědní.

Tato konkrétní situace je speciální také v tom, že se může stát komukoliv z vás. Bezpečnostní složky státu poslední měsíce eviduje zvýšenou frekvenci podobných „navolávačů“, kteří vám chtějí poradit, jak naložit s vašimi penězi.

Dejte si na ně velký pozor. Policie varuje, ať nikdy nikomu nesdělujte informace o vašich pinech, heslech, přístupových údajích a podobně. Policie, banka ani mobilní operátor je nikdy nepotřebují. Také se nikdy nenechte vmanipulovat do časové tísně, nechte si čas na rozmyšlenou, pokud se vám cokoli nezdá, neváhejte a kontaktujte svoji banku nebo mobilního operátora.

Zdroj: Podvedená žena už cpala 200 tisíc do automatu. Zachránil ji kolemjdoucí | CHIP.cz

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky