Bezpečná Příbram

Vishing - podvodný bankéř

Zpět na rozcestník

Pár telefonátů s podvodníky a 31letá žena z Plzně přišla o milion

Milion korun poslala 31letá žena z Plzně podvodníkům, kteří na ni sehráli osvědčenou scénku s legendou o ohroženém účtu. Stačilo jim několik telefonátů, při nichž se vydávali za zaměstnance banky či policistu. Případ vyšetřují plzeňští kriminalisté.

Ženu podle policejní mluvčí Michaely Raindlové kontaktovala nejprve údajná zaměstnankyně bankovní společnosti. „Řekla, že někdo zneužil její občanský průkaz a může zneužít finančních prostředky uložené na účtech,“ popsala mluvčí.

Falešná bankéřka následně hovor přepojila na údajného krizového manažera. Ten ženě ochotně vysvětlil, jak má postupovat, aby o úspory nepřišla. „Sdělil jí, že prostřednictvím zařízení na bitcoiny musí peníze převést na rezervní účet. A také jí s tím pomohl a zaslal QR kódy,“ pokračovala Raindlová.

Poškozenou pak kontaktoval další muž, který se vydával za policistu. „Ten ji uklidnil, že postupovala správně,“ doplnila mluvčí.

Žena tak do bitcoinmatu postupně vložila milion korun. Druhý den zjistila, že jde o podvod, a vše nahlásila na policii. „Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinu podvodu a přečinu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči dat. Případem se nadále zabýváme,“ podotkla Raindlová.

Připomněla, aby lidé raději vždy do banky zašli a informace si ověřili, eventuálně zavolali na tísňovou linku 158. „Banka ani policisté po vás nikdy nebudou chtít, abyste hotovost vybrali a vložili do bankomatu na virtuální měnu,“ zdůraznila.

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/krimi-par-telefonatu-s-podvodniky-a-31leta-zena-z-plzne-prisla-o-milion-40461276

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky