Bezpečná Příbram

Policie informuje

Zpět na rozcestník

Bezpečně u vody

Projekt Bezpečně u vody realizuje policie již osmým rokem, je cílený na dodržování pravidel plavby na vodní hladině a na bezpečný pohyb u vody, ve vodě i na vodě. Policisté ve spolupráci se Státní plavební správou dohlíží na dodržování pravidel ze strany vůdců plavidel, zda mají potřebná oprávnění a doklady, zda se řídí plavebním značením vodní cesty, zda neřídí pod vlivem návykových látek apod.

Voda může být nebezpečný živel, pokud jsou lidé nezodpovědní, přeceňují vlastní schopnosti a zbytečně hazardují. Zcela zásadní pravidlo zní – nikdy nenechávat malé děti u vody bez dozoru, ani na malou chviličku. Neplavec by měl mít vždy řádné plovací pomůcky, mezi ně rozhodně nepatří nafukovací kruh. Na plavidla patří děti pouze v záchranné vestě a s helmou na hlavě. Záchranná vesta s nosnou přední částí a límcem zajistí ve vodě přetočení na záda, důležité je zapnutí i jistícího popruhu mezi nohami. Bazény a zahradní jezírka by měla být vždy zabezpečena, pokud od nich odcházíme, např. oplocením, zastřešením, pevným zakrytím.

I když dítě obstojně plave, neznámá voda, rozlehlá hladina, vlny, to vše může způsobit, že malý plavec zazmatkuje. Plavání ve vlnách je velmi vysilující. Nebezpečné jsou i teplotní rozdíly jednotlivých vrstev vody především při skocích do vody. Prudké ochlazení těla může způsobit svalovou křeč, proto by člověk neměl skákat do vody, pokud je přehřátý a rozpálený po opalování. Nebezpečné jsou také skryté předměty pod hladinou, jako kameny, kmeny vyvrácených stromů, do neznámé vody proto nikdy neskáčeme. Vodní rostliny v rybnících nebo ve slepých ramenech řek nebezpečné nejsou, jejich dotek na těle ale může být pro člověka nepříjemný a může začít zmatkovat nebo se do dlouhých šlahounů rostlin zaplést. V takovém případě je nutné se uklidnit a zaujmout splývanou polohu na zádech.

V případě záchrany tonoucího je na místě opatrnost, bezpečnost zachránce je vždy na prvním místě. Topící se člověk má tendence se chytat čehokoliv, tedy i jiných lidí a je schopen stáhnout je pod hladinu. Ani fyzická převaha není zárukou úspěšné záchrany, pokud někdo bojuje o život ze všech sil. Ideální je tonoucímu hodit třeba záchranný kruh na laně, eventuálně mu pomáhat ve větším počtu lidí a vždy s nějakou vhodnou plovoucí pomůckou.

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky