Bezpečná Příbram

Policie informuje

Zpět na rozcestník

CHKO Brdy 2019

Již čtyři roky má obvodní oddělení Příbram-venkov na starost středočeskou část Chráněné krajinné oblasti Brdy s rozlohou kolem 175 km2, kde policisté dohlížejí na veřejný pořádek. Jedná se o velmi rozhlehlé území mnohdy s nepřístupným terénem, proto se vznikem chráněné oblasti přibyla na služebně nová technika, jde o terénní vozidla, čtyřkolky a v roce 2017 se do monitoringu zapojily i policejní drony. Bezpilotní letouny prověří velké plochy území, využívají se k hlídkovým a monitorovacím letům v rámci spolupráce se složkami IZS, s pyrotechnickou službou, k odhalování či dokumentaci protiprávního jednání směřujícího proti životnímu prostředí, jako jsou nelegální skládky, nepovolená těžba či rozdělávání ohňů, protože je zde vysoké riziko požárů. Stroje jsou nápomocny i při pátracích akcích.

V loňském roce udělily hlídky 185 pokut za porušení režimu vjezdu, dále zaznamenaly 125x neoprávněné parkování v dané oblasti. Tři řidiči byli pod vlivem alkoholu a jeden měl platný zákaz řízení. Strážci zákona také zjistili u dvou povolení k vjezdu, že jsou falešná, za tento přestupek je stanovena pokuta ve výši až 50 tisíc korun.

Šestkrát řešili policisté táboření většinou s rozdělaným ohněm, za porušení zákona o lesích hrozí přestupcům ve správním řízení až patnácti tisícová pokuta. Co se týká táboření v lese, tento zákaz platí již mnoho let, tzv. pod širákem však osoby spát mohou, jde o nocování bez přístřešku a samozřejmě nesmí rozdělávat oheň. Další omezení, která v lese platí, např. nesmí se rušit klid a ticho, jezdit mimo cesty, odhazovat odpadky, kouřit.

V roce 2016 porušilo zákaz vjezdu téměř 800 lidí a přes 300 motoristů zde neoprávněně zaparkovalo. V roce 2017 řešili policisté osm falešných povolení k vjezdu. V roce 2018 zjistily hlídky deset případů táboření s rozdělaným ohněm. Ze statistik vyplývá, že počet přestupků ubývá, lidé jsou prostřednictvím médií informováni o tom, že se příslušníci policie pohybují v daném terénu a co případně lidé porušují.


Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky