Bezpečná Příbram

Policie informuje

Zpět na rozcestník

Děti mají právo na pocit bezpečí

Listopad nepřináší jenom sychravé počasí, ale také několik významných dnů, které stojí za pozornost. Smutné osudy obětí připomene dne 19. listopadu Světový den prevence týrání a zneužívání dětí, následující den bude výroční přijetí Úmluvy o právech dítěte. Každou třetí listopadovou neděli, což je letos 19. listopadu, si celý svět také připomíná den věnovaný všem, jejich život vyhasl na silnicích.

Světový den prevence týrání a zneužívání dětí upozorňuje na problematiku špatného zacházení s dětmi, na závažnost tohoto problému. Týrání, zanedbávání a zneužívání má zničující dopad na zdraví a psychický stav dítěte, může se pak stát trauma pacientem, kterého je následně těžké léčit. Některé děti jsou bohužel trestány za jakýkoliv sebemenší prohřešek, neznají rodičovskou lásku. Stávají se terčem stresu nebo problémů dospělých.

Děti, které prožívají násilí, by měly vědět, že se nemusí bát požádat o pomoc. Jednou z možností je Linka bezpečí s číslem 116 111, denně vyřizuje několik stovek hovorů. Pomoci může ale každý. Často lidé chodí s klapkami na očích, mají pocit, že strkat nos do cizích záležitostí jim nepřísluší. Důležité je ale všímat si svého okolí, pokud máme podezření, že nějakému dítěti může být výše uvedeným způsobem ubližováno, pak platí oznamovací povinnost, podezření je možné sdělit i anonymně. Nebuďme proto k nepřijatelnému chování některých lidí vůči dětem lhostejní, ohlášením jim můžete zachránit život.

Vzpomínka na ty, kteří se nevrátili z cest

Za tři čtvrtě letošního roku zemřelo na příbramských silnicích pět osob. Nejde však jen o statistiku, každé číslo představuje lidský život. Dvakrát přejeli motoristé do protisměru a narazili do protijedoucího vozidla, ženě vyhasl život po nárazu do stromu, řidič s nákladním vozem spadl z mostu a spolujezdkyně zemřela při pádu z motocyklu. Vrátit čas ani život nelze!

Na památku obětí dopravních nehod, utrpění těch, kteří přežili, ale i jako připomínka všem ostatním, že lidský život je potřeba mít v úctě, byla vyhlášena třetí neděle v listopadu jako Světový den obětí silničních dopravní nehod. Řada zraněných při dopravních nehodách umírá za velkého utrpění, pro mnoho z těch, kteří přežili, se život stává každodenní starostí, nemluvě o trápení jejich příbuzných a přátel. Osudová chyba trvá sotva vteřinu, následky si oběti i viníci nesou celý život. Přitom značná část dopravních nehod není nevyhnutelná a většině z nich by se dalo předejít. Pravidla musí respektovat všichni a jejich dodržování je věcí celé společnosti.

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky