Bezpečná Příbram

Policie informuje

Zpět na rozcestník

Vidina snadného zisku

Příbramští policisté přijali v jeden den dvě oznámení o podvodu, který se týkal investování do kryptoměn. Starší muž klikl na reklamu o investování, která běžela na sociální síti. Krátce na to se mu telefonicky ozvala neznámá žena, která ho přesvědčila o výhodnosti investice a o nutnosti zaplatit vstupní poplatek. Dotyčný odeslal částku přesahující šest tisíc korun. Poté mu zavolal neznámý muž, který mu namluvil, že je nutné si instalovat program AnyDesk a poslat další poplatek ve výši 4,5 tisíce korun. Poškozený posléze zjistil, že mu pachatelé pomocí vzdáleného přístupu do jeho počítače odcizili z bankovního účtu sto tisíc korun.

Ve druhém případě chtěl mladý muž zkusit také investovat do kryptoměn. I jeho neznámý muž po telefonu dokázal přesvědčit, jak se mu úspory tímto způsobem výrazně znásobí. Nejdříve zaslal poškozený na uvedený účet 120 tisíc korun. Následně mu dané finanční prostředky měly být údajně zablokovány a přišel mu e-mail s tím, že pokud chce peníze uvolnit, musí zaplatit další částku, tentokrát 150 tisíc korun. Šlo však o podvod a mladík o své peníze přišel.

Nejlepší obranou před kyberútoky je osvěta, na nástrahy virtuální světa je potřeba neustále upozorňovat a dále dodržovat pár základních pravidel. Nikdy neinstalujte neznámé aplikace do telefonu či počítače. Nikdy nejednejte dle nesmyslných pokynů, jako je vklad na údajně zabezpečený účet. Nikdy nedávejte informace o vaší platební kartě nebo nepřecházejte do internetového bankovnictví přes odkazy zaslané v e-mailech či SMS zprávách. Další informace o různých kyberpodvodech je možné získat v rámci projektu „Mysli, než klikneš“ na odkaze https://www.bezpecnapribram.cz/kyberkriminalita

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky