Bezpečná Příbram

Policie informuje

Zpět na rozcestník

Dopravní nehoda a viditelnost na silnici

Jak postupovat při dopravní nehodě? Někteří lidé jsou značně překvapeni vzniklou situací a vůbec nevědí, jak se zachovat. Účastník nehody je povinen neprodleně zastavit, následuje vypnutí zapalování, zajištění auta proti pohybu, rozsvícení varovných světel, obléknutí reflexní vesty a umístění výstražného trojúhelníku před místem havárie. Především na dálnici je nutné neprodleně opustit místo nehody a jít za svodidla. V případě zranění je nutno poskytnou první pomoc a přivolat záchrannou službu přes tísňovou linku 155, představit se, popsat charakter nehody, určit místo, počet postižených, jejich přibližný věk, popis zranění. První pomoc je mnohdy život zachraňující úkon, pomáháme nejprve těm, kteří jsou v bezvědomí. Pohledem zjišťujeme dýchání, krvácení, polohu těla, výraz obličeje. S ostatními osobami komunikujeme, aby neupadly do šoku.

Policii je nutno přivolat, pokud výše škody na automobilu přesahuje 100 tisíc korun, dojde-li ke zranění či usmrcení osoby, nedohodnou-li se řidiči na zavinění či je škoda způsobena třetí osobě. Vozidla by se neměla přemisťovat, ale vyžaduje-li to situace, např. vyproštění zraněné osoby, provoz hromadné dopravy, lze tak učinit, ale musí být vyznačeno postavení aut. Účastníci jsou povinni prokázat si navzájem totožnost a údaje o vozidle. Na místě lze vyplnit formulář záznamu o dopravní nehodě. Pokud druhý motorista nechce údaje sdělit, porušuje tím zákon, a můžete přivolat policii. Důležité je zapsat si registrační značku druhého automobilu a zjistit totožnost svědků.

Příčinou mnoha tragických nehod je nedostatečná viditelnost, auta mají povinnost svítit, chodci takovou možnost nemají, přitom jsou nejzranitelnější. Viditelnost chodců lze ale zvýšit pomocí vhodně zvoleného oblečení či doplňků z reflexních materiálů. Zvyšuje se tak světelný kontrast vůči pozadí a prodlužuje vzdálenost, na jakou jsou vidět. Z barev jsou nejlépe rozpoznatelné bílá (na 55 metrů) a žlutá (na 37 metrů). Modré oblečení je vidět pouze na 18 metrů, reflexní prvky však až na 200 metrů. Při rychlosti 75 km/h potřebuje řidič asi 30 metrů na to, aby zareagoval.

Děti by měly na sobě mít světlé oblečení, školní tašku a nejlépe i boty s reflexními doplňky. Reflexní předměty, které jsou dostupné a vůbec ne drahé, je nejlépe umístit ke konci rukávů, blízko ke kolenům a do úrovně pasu, cyklisté také na přilbu. Na kole je povinná přední odrazka bílé barvy, vzadu červené, dále oranžové odrazky na paprscích kol a na pedálech.

 

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky