Bezpečná Příbram

Podvody využívající celebrity

Zpět na rozcestník

Jeden telefonát s podvodníkem stál seniora 3 miliony korun

Internetovým podvodníkům se v poslední době na českém území nebývale daří. Policie informuje o dalším případu, kdy bylo prakticky přes telefonát vylákáno z nicnetušícího seniora několik milionů korun. Dbejte zvýšené opatrnosti, pokud obdržíte telefonát týkající se investicí všeho druhu.

Policejní ředitelství Královéhradeckého kraje se od minulého týdne zabývají případem podvodu, kdy měl neznámý pachatel přes internet vylákat ze 79letého seniora z Náchodska velký finanční obnos. Vydával se přitom za investiční poradce a chtěl starému muži „pomoci zúročit jeho finance“.

Senior na policii vypověděl, že jej kontaktoval muž po telefonu a představil se jako investiční poradce. Důvěřivý senior jej seznámil se svou finanční situací a podvodník okamžitě zavětřil příležitost důchodce okrást.

Přesvědčil jej, aby si do počítače nainstaloval program Anydesk, který umožňuje vzdálený přístup k ploše. Za pomocí nainstalovaného programu pak šmejd prováděl na účtu seniora finanční pohyby za účelem údajného investování. Senior přes aplikaci v telefonu všechny platby potvrzoval.

Policie je obecně skoupá na detaily, nicméně uvádí, že postarší důchodce takto převedl na účet podvodníků víc jak 3 miliony korun. Není jasné, za jak dlouho z účtu důchodce tolik peněz zmizelo, ani zdali mu během převádění peněz volal skutečný kontakt z jeho banky, aby ho upozornil na podvod.

Pokud bude pachatel dopaden, hrozí mu za podvod odnětí svobody až na 8 let. Policie a české bankovní společnosti před podobnými „navolávači“ často varují. „Policisté apelují na veřejnost – Buďte obezřetní a chraňte své finanční prostředky. Nedůvěřujte nepřiměřeně výhodným nabídkám pro zhodnocení svých peněz,“ uvádí PČR.

Zdroj: https://www.chip.cz/dalsi-podvod-jeden-telefonat-s-podvodnikem-stal-seniora-3-miliony-korun

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky