Bezpečná Příbram

Podvody využívající celebrity

Zpět na rozcestník

Ze stokorun tisíce. Falešný Havlíček slibuje nemožné, pak důvěřivce obere

Stačí vložit pár stokorun a získáte zpět tisíce, a to díky nové investiční platformě. Přesně takovou nesmyslnou pohádku servíruje na sociálních sítích v posledních dnech falešný místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček. Kyberšmejdi totiž vytvořili deepfake, ve kterém vytvořila postavu Havlíčka umělá inteligence (AI). Už dříve se podobné podvody objevily v Česku také s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem či českým prezidentem Petrem Pavlem.

„Zajistěte si budoucnost za osm minut. Je to skutečné. Přemýšlíte o tom, že začnete investovat, ale nevíte jak? Tato platforma je určena právě vám,“ láká falešný Havlíček v reklamách na sociálních sítích. Slibuje přitom, že z vkladu pouhých 250 Kč je schopen po pár týdnech vytvořit 2740 Kč. Pokud vložíte 600 Kč, získáte dokonce 7700 Kč.

Podvodné video můžete zhlédnout v úvodu tohoto článku, a to společně s dřívějším deepfakem, na kterém pro změnu vystupuje se stejnou pohádkou o investiční platformě falešný Andrej Babiš. Pravidelní čtenáři si patrně vzpomenou, že na konci uplynulého měsíce řádil takto na sítích také falešný prezident Pavel.

Podvodná videa mají jedno společné – kromě toho, že lákají na neexistující investiční platformu, vypadají poměrně zdařile. Někteří uživatelé se ale mohou nechat snadno zmást. Hlasy a intonace se skutečně podobají politikům, stejně jako gestikulující postavy na videích.

Deepfake s Havlíčkem působí dokonce ještě důvěryhodněji než v případě falešného Babiše a Pavla. U nich si totiž mohli pozornější uživatelé občas všimnout špatného skloňování.

S rozmachem AI je navíc jen otázkou času, než budou podvodná videa ještě kvalitnější. A pak už bude pro běžného uživatele velmi těžké odhalit, že jde o podvod. Je tedy zřejmé, že podobná podvodná videa budou kolovat internetem i nadále.

Aktuální vlna podvodných videí povyšuje prakticky na chlup stejný podvod na úplně novou úroveň. Po kliknutí na odkaz ve videu ale už podvod pokračuje úplně stejně, jako přes kopírák. Nejprve chtějí kyberšmejdi od důvěřivců kontaktní údaje, aby je mohli údajně zaregistrovat.

Více zde: https://www.novinky.cz/clanek/internet-a-pc-bezpecnost-ze-stokorun-tisice-falesny-havlicek-slibuje-nemozne-pak-duverivce-obere-40466668

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky