Bezpečná Příbram

Policie informuje

Zpět na rozcestník

Jízda v jízdních pruzích

Začátkem týdne se dopravní policisté zaměřili na kontrolu řidičů, zda dodržují rychlost jízdy. Hlídka při akci zjistila celkem 14 přestupků a uložila pokuty ve výši 26 tisíc korun. Deset motoristů překročilo rychlost mimo obec, tři řidiči za jízdy telefonovali a u jednoho šoféra šlo o nesprávnou jízdu v jízdních pruzích na dálnici.

Co se týká ustanovení týkající se jízdy v jízdních pruzích, mimo obec se jezdí v pravém jízdním pruhu, ostatní pruhy se užívají pouze k předjíždění, objíždění či odbočování. Při přejíždění mezi pruhy nesmí motorista ohrozit či omezit ostatní a musí dávat včas znamení o změně směru jízdy. Pokud by jiného tímto manévrem ohrozil, pak může dostat na místě pokutu ve výši 1,5 až 2 tisíc korun, ve správním řízení dokonce až 5 tisíc korun, navíc mu budou přiděleny čtyři body.

Na komunikaci o třech jízdních pruzích nesmí řidič přejíždějící z levého pruhu do středního ohrozit šoféra, který tam přejíždí z pravého pruhu. Při zařazování z připojovacího do průběžného pruhu nesmí motorista ohrozit řidiče jedoucí v průběžném pruhu. Pravidlo zipu - pokud jeden pruh končí, jsou motoristé ze souběžného pruhu, který pokračuje, povinni pouštět po jednom řidiče z končícího pruhu.

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky