Bezpečná Příbram

Policie informuje

Zpět na rozcestník

Podvodník se maskoval číslem banky

O téměř 180 tisíc korun přišla 55letá žena z Příbramska. Včera, dne 14. března, ji telefonicky kontaktoval falešný bankéř s tím, že zaregistroval podezřelou transakci na jejím bankovním účtu. Poškozená mu nedůvěřovala, protože volal z mobilního telefonního čísla. To jí dotyčný vysvětlil tím, že volá z technického telefonního čísla, ale že jí zavolá z čísla, které si může ověřit na internetových stránkách bankovní asociace. Po pár minutách se opravdu z čísla, které vypadalo stejně jako číslo banky, znovu ozval s tím, že její peníze jsou opravdu v nebezpečí a musí je spolu okamžitě převést na jiný „bezpečný“ účet. Žena následně provedla několik převodů z jejího účtu. Policisté nyní pátrají po pachateli podvodu, kterému v případě dopadení hrozí až pětiletý trest odnětí svobody.

Spoofing znamená, že u příchozího hovoru vidíte známé telefonní číslo, ve skutečnosti ale volá někdo cizí a pouze se maskuje za někoho jiného. Útočníci dokážou napodobit jakékoliv telefonní číslo, tedy třeba i číslo banky. Kdyby však byly vaše peníze v ohrožení, tak banka sama zareaguje a učiní další opatření. V případě pochybností vždy kontaktuje svou banku.

Nejlepší obranou před kyberútoky je osvěta, na nástrahy virtuální světa je potřeba neustále upozorňovat a dále dodržovat pár základních pravidel. Nikdy nejednejte dle nesmyslných pokynů, jako je vklad na údajně zabezpečený účet. Nikdy neinstalujte neznámé aplikace do telefonu či počítače. Nikdy nedávejte informace o vaší platební kartě, přístupové údaje k bankovnictví nebo nepřecházejte do internetového bankovnictví přes odkazy zaslané v e-mailech či SMS zprávách. Při každém vstupu do internetového bankovnictví kontrolujete, zda odpovídá doména přihlašovací stránky. Další informace o různých kyberpodvodech je možné získat v rámci projektu „Mysli než klikneš“ na odkaze https://www.bezpecnapribram.cz/kyberkriminalita.

 

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky