Bezpečná Příbram

Policie informuje

Zpět na rozcestník

Kradl na stavbě D4, kriminalisté už ho mají

Kriminalisté z Příbramska se počínaje dnem 2. října tohoto roku zabývali nahlášeným případem krádeže pracovních strojů s nemalou škodou. Jedné z firem, která se podílí na budování dálnice D4, zmizely v noci z 1. na 2. října 2023, vibrační desky, a to hned tři kusy tohoto stroje k hutnění asfaltu či zemin. Kromě krádeže strojů utrpěla firma i finanční újmu ve výši osm set tisíc korun.

Ihned po oznámení případu a ohledání místa, kde ke krádeži došlopoš, zahájili příbramští kriminalisté úkony trestního řízení pro možné podezření ze spáchání trestného činu krádeže. V rámci prověřování prováděli kriminalisté výslechy, zajišťovali dostupné záznamy z kamerových systémů a prověřovali i osoby a vozidla, která se v inkriminovaný čas poblíž stavby pohybovala.

Provedeným šetřením, v rámci kterého kriminalisté nashromáždili dostatečné množství relevantních důkazů, pak ve velmi krátké době, a to po dvou dnech od nahlášení krádeže, zadrželi konkrétní osobu, 25letého muže, který se měl tohoto skutku dopustit.

Sám zadržený byl „přítomností“ kriminalistů v bývalém průmyslovém areálu na Praze 6, tedy na místě, kam si odcizené vibrační desky uschoval a po dvou dnech vyzvedával, aby je následně prodal, značně překvapen. Nyní již tento muž z Velkých Přílep čelí obvinění z trestného činu krádež podle § 205 odst. 1, 2, 3, ale také z maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Pro pracovní stroje si přijel i přesto, že měl vysloven zákaz řízení.

Kriminalisté současně provádějí šetření ke zjištění dalších osob, které se na krádeži pracovních strojů spolu s obviněným podíleli. S dvěstě padesát a pět set kilogramů vážícími vibračními deskami nedokáže člověk manipulovat sám . . .

Obviněnému, 25letému muži, který byl již v minulosti za majetkovou trestnou činnost odsouzen a k této současné krádeži se doznal, hrozí v případě pravomocného odsouzení až pětiletý trest.

 . . . a práce na stavbě dálnice D4 mohou pokračovat. Kriminalisté poškozené firmě již všechny odcizené pracovní stroje vrátili.  


mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
oddělení tisku a prevence
KŘP Středočeského kraje
12. října 2023

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky