Bezpečná Příbram

Policie informuje

Zpět na rozcestník

Nebezpečné pronásledování

- neboli stalking. Jedná se o zaměření na konkrétní osobu a na její systematické obtěžování. Je to nežádoucí pronikání do privátní sféry, které vyvolává u poškozené osoby pocit ohrožení, je vážně narušeno její soukromí a svoboda. V loňském roce byly policistům na Příbramsku oznámeny dva případy, předchozí rok tři případy.

Přečinu nebezpečné pronásledování se dopouští ten, kdo dlouhodobě pronásleduje oběť tím, že jí např. vyhrožuje ublížením na zdraví, vyhledává její osobní blízkost, sleduje ji, vytrvale poškozeného pomocí telefonu či internetu kontaktuje a především ho omezuje v jeho obvyklém způsobu života. Takové jednání u napadeného vzbuzuje důvodnou obavu o jeho život a zdraví nebo jeho blízkých. Za daný trestný čin hrozí pachateli až jeden rok za mřížemi nebo až tři léta, pokud je spácháno vůči dítěti, těhotné ženě nebo se zbraní.

Co se týká určení dlouhodobosti, obecně se jedná o několik týdnů. Je však těžké stanovit přesné hranice, určitý bod zlomu, kdy to již není „normální“ obtěžování, záleží totiž také na četnosti a intenzitě hrozeb.

Agresory jsou většinou bývalí partneři, kamarádi, ale i členové rodiny, sousedé, někdo ze zaměstnání či umanutý obdivovatel. Z jejich strany se jedná o různé výhružky, často přes SMS zprávy, kterých jsou schopni zaslat za den až několik desítek či dokonce stovek. Často také prozvání oběť přes mobilní telefon ve dne v noci, potulují se v její blízkosti, postávají před domem, posílají dárky.

U poškozeného toto jednání vyvolává strach, napadená osoba je v neustálém stresu. Může mít noční můry, poruchy spánku, izoluje se od okolí, mění práci, někdo je schopen dokonce spáchat i sebevraždu.

Radou je přerušit veškeré kontakty a především vytrvat v nulové reakci, dále informovat své okolí, měnit své životní návyky a případně shromažďovat důkazy. Rozhodně neváhat vše oznámit na Policii ČR.

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky