Bezpečná Příbram

Reverzní inzertní podvody

Zpět na rozcestník

Nedala si pozor a přišla o 100 tisíc korun

Podvody vedené tzv. přes inzerát, tedy v rámci některého z internetových bazarových portálů, patří obecně k těm nejvíce nebezpečným. Do pasti se chytila také žena z Jindřichohradecka, která chtěla pouze prodat šaty v hodnotě pár stovek korun. Namísto toho přišla ze svého účtu o více jak 100 tisíc korun.

O tomto případu informovalo krajské policejní ředitelství Jihočeského kraje. Žena se přihlásila na nejmenovaný internetový bazarový portál, aby tam prodala své šaty za 200 korun. Na inzerát jí odpověděl podvodník.

Modus operandi byl stejný jako v případě námi zmapovaných podvodů na Bazoši a na Facebook Marketplace, o kterých informujeme s železnou pravidelností.

Dle policie zaslal podvodník ženě do e-mailu podvržený odkaz, který lákal na to, aby se přes něj přihlásila do internetového bankovnictví. Šmejd měl ženu přitom ubezpečit, že po přihlášení do internetové banky jí bude připsána částka za prodej šatů.

ena tak vyplnila přihlašovací údaje do falešného formuláře a přihlášení opakovaně stvrdila biometrickým ověřením, tedy otiskem prstu. Jak uvádí policie, tímto krokem umožnila pachateli manipulaci s jejími penězi. Z účtu jí mělo být odcizeno víc jak 100 tisíc korun.

Právě podvržený odkaz vedoucí na falešný web banky je nejčastějším způsobem, jak se snaží podvodníci oklamat své oběti na inzertních portálech.

Obvykle prokáží zájem o zboží, slíbí zařízení dopravy a pak po vás chtějí, abyste jim vyplnili číslo karty nebo rovnou internetové bankovnictví. To abyste mohli obdržet peníze. Namísto toho vám ale vysají konto, ke kterému jste jim dali dobrovolně přístup.

Zdroj: https://www.chip.cz/nedala-si-pozor-prisla-o-100-tisic-korun-podvodnici-znovu-utoci-pres-inzeraty

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky