Bezpečná Příbram

Policie informuje

Zpět na rozcestník

Nepít je umění

Celorepubliková osvětová kampaň „Suchej únor“ přináší pohled na problematiku alkoholu. Jedná se o výzvu k měsíční abstinenci, do které se mohou lidé zapojit, a žít měsíc bez kapky alkoholu.

Alkohol je návyková látka, která nepříznivě ovlivňuje psychiku člověka, jeho chování, ovládání a rozpoznávání. Alkohol přináší různé zdravotní komplikace, otupuje smysly, člověk má zpomalené reakce, nesprávně odhaduje situaci a přeceňuje vlastní schopnosti, také zvyšuje agresivitu, způsobuje tzv. tunelové vidění a usínání, což je především nebezpečné za volantem.

Alkohol a další návykové látky přináší problémy v silničním provozu a negativně se také promítají do mezilidských vztahů. V České republice je přes jeden milion lidí balancujících na hraně rizikového pití alkoholu a každé čtvrté dítě se poprvé napilo alkoholu ve společnosti svých rodičů, většinou již před 16 rokem věku.

V loňském roce při bezpečnostním opatření „Alkohol, drogy a mládež“ bylo zkontrolováno téměř pět tisíc osob v různých podnicích, kde je podáván alkohol. Z daného počtu bylo 178 dětí pod vlivem alkoholu, osm z těchto podnapilých bylo dokonce mladší 15 let, pod vlivem drog byly dvě děti.

Užívání alkoholu, tabáku a drog osobami mladšími 18 let je nebezpečné, návykovost je vysoká a velmi rychlá. Zákony mají nezletilé děti chránit před nebezpečími a negativními dopady. Rozhodnutí, zda se vydat na cestu načisto, je ponecháno až na svobodném rozhodnutí každého dospělého jednotlivce.


Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky