Bezpečná Příbram

Reverzní inzertní podvody

Zpět na rozcestník

Podvodníci se nad mým inzerátem na bazaru slétají jako supi

Vystavila jsem inzerát na facebookovém Marketplace a během okamžiku se objevilo hned několik zájemců. Mnou nabízený předmět je objemná dětská hračka, i proto v inzerátu jasně uvádím, že ji prodám pouze za podmínky osobního převzetí. Přesto mi přicházejí zprávy od zájemců, kteří si chtějí nechat věc zaslat kurýrem známých přepravců. Takové praktiky se dějí také na Bazoši nebo Sbazaru.

Snaží se z prodávajícího vymámit jeho email a telefonní číslo s příslibem, že zajistí přepravu prostřednictvím některé přepravní společnosti a prý předem za zboží i přepravu zaplatí. Pokud prodávající své údaje zašle, přijde mu na emailovou adresu odkaz, kam má zapsat své citlivé platební údaje prý pro přijetí platby od kupujícího. Tím se podvodníci skrz falešný odkaz dostávají k financím prodávajícího. Obezřetnost je na místě i před odkazy, které zavirují naši techniku. Podvodné profily na bazarech někdy nemusí ovládat ani osoby, nýbrž tzv. internetoví boti. Ti mají naprogramováno automaticky odpovídat na inzeráty prodávajících s cílem je okrást.

Na bazarech nakupuji nebo prodávám poměrně často. Především dětské oblečení, boty, sportovní vybavení nebo hračky. Mé první setkání s podvodníky, asi před půl rokem, mě zaskočilo a nechápala jsem, proč se okamžitě po mém vystavění inzerátu hlásí tolik zájemců. Po chvilce komunikace s rádoby zájemci jsem pochopila, že se prostředí bazaru mění. Podobné požadavky zájemců byly nepřehlédnutelné a naštěstí pro mě neakceptovatelné. Do cizích podezřelých vod jsem se nepustila. Povětšinou u zájemců o nákup převažovala podivná čeština s množstvím pravopisných chyb a nesmyslů. Každý ze zájemců požadoval, abych mu zaslala předmět přes kurýra některého z přepravců a chtěl mé údaje. Ale na co?

V případě, že něco na bazaru prodávám a kupující nemá možnost osobního převzetí, společně se domlouváme na oboustranně vyhovující přepravě, nikdo nikoho do ničeho netlačí. Podstatná je také domluva platby, buď na dobírku nebo předem na můj bankovní účet, bez toho obchod nerealizuji. Jiná svá platební ani osobní data, než právě číslo bankovního účtu nepředávám. Ani kupující mi nemusí své kontakty sdělovat, zadá si sám své údaje do vlastní aplikace, kterou zná a používá, následně mi zašle vygenerovaný kód a já jemu zase balík se zbožím nejčastěji přes Zásilkovnu případně Balíkovnu (ne žádného kurýra Balíkovny). Kupující přijímá své zboží, a tím se obchod v pořádku a bez problémů uzavírá.

Více na: https://medium.seznam.cz/clanek/poetessa-podvodnici-se-nad-mym-inzeratem-na-bazaru-sletaji-jako-supi-31359#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky