Bezpečná Příbram

Reverzní inzertní podvody

Zpět na rozcestník

Češi přišli kvůli podvodům na on-line bazarech o stovky milionů Kč

Češi přišli kvůli podvodům na internetových bazarech o stovky milionů korun. Podvodníci, kteří jsou nejčastěji z Ruska, Uzbekistánu nebo Ukrajiny, začali využívat nástroj, jenž jim umožňuje jednoduše krok za krokem vytvořit podvod na několik kliknutí. Uvedli to zástupci bezpečnostní firmy Eset a české policie.

Česko je podle zjištění Esetu v současnosti terčem nových podvodných kampaní, které cílí především na uživatele on-line tržišť, jako je Sbazar, eBay nebo platforma BlaBlaCar. Se stejnými podvody se ale uživatelé v tuzemsku setkávají i na internetových tržištích a platformách jako Vinted, Facebook Marketplace nebo Bazoš.

"Podle našich nejnovějších zjištění se útočníci shromažďují v kanálech na komunikační síti Telegram, kde je jim k dispozici nástroj od rusky mluvících vývojářů, který jim v několika krocích pomůže vytvořit přesvědčivý phishingový útok na uživatele on-line bazarů. Podvodníci nazývají své oběti mamuti – v rusky mluvících zemích je to označení pro někoho, kdo se snadno nachytá,“ uvedl expert z výzkumného týmu pražské pobočky Esetu Radek Jizba.

Přehledný a snadno ovladatelný nástroj, který bezpečnostní specialisté nazvali Telekopí (kombinace slov Telegram a kopí) umožňuje i méně technicky zdatným útočníkům, lovcům, vytvářet phishingové stránky z přednastavených šablon, generovat QR kódy a falešné screenshoty a rozesílat podvodné e-maily a SMS zprávy. V telegramových kanálech navíc mají lovci k dispozici i bázi znalostí, která se rozvíjí už od roku 2015.

Podle rady odboru hospodářské kriminality policejního prezídia Ondřeje Kapra v posledních letech kriminalita páchaná v kybernetickém prostoru rychle roste, zejména pak podvodné jednání. Jen letos do července se celkový počet nahlášených skutků v kyberprostoru zvýšil o 11 procent.

Více zde: https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/2404801

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky