Bezpečná Příbram

Podvody využívající celebrity

Zpět na rozcestník

Reklamní nabídka investování s osobností - z policejní praxe

Pana Jana v létě roku 2023 kontaktoval neznámý muž prostřednictvím telefonního hovoru a nabízel mu investici do kryptoměny. Hovor byl vyžádaný, neboť pan Jan klikl na podvodnou reklamu, která zobrazovala osobnost, která si vydělala nemalé peněžní prostředky investováním. Pan Jan zaslal dle požadavku kopie svého dokladu totožnosti a na základě toho mu byl zřízen účet u nezjištěné společnosti zabývající se obchodováním s kryptoměnou. Dle dohody a potřeb si nainstaloval do svého počítače program pro vzdálený přístup AnyDesk a neznámý muž mu pomohl s přípravou investic. Když mělo dojít na zaslání peněz, pan Jan si vše rozmyslel a spolupráci ukončil.

V říjnu 2023 volala panu Janovi zaměstnankyně banky s tím, že zaevidovala podezřelou odchozí platbu na jeho bankovním účtu. Jednalo se o částku 150.000,- Kč, která byla zaslána do ciziny. Pan Jan sdělil, že žádnou částku nepřipravoval a nezasílal. Pracovnice banky pouze uvedla to, že platba již odešla a nelze zastavit. Lze jen zablokovat jeho bankovní účet pro další případné nežádoucí platby.

Pan Jan si v počítači nechal nainstalovaný program AnyDesk a neznámý pachatel toho využil a čekal, než bude mít příležitost nabourat se do internetového bankovnictví a odcizit co největší množství peněz. Způsobená škoda činila řádově stovky tisíc korun.

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky