Bezpečná Příbram

Podvody využívající celebrity

Zpět na rozcestník

Falešný Babiš tahá z lidí peníze. Za rok už nepoznají, že jde o podvrh

Využívají známé tváře jako Andreje Babiše nebo Petra Pavla a slibují vysoké zisky. Obětí podvodných videí, které se nechaly lapit na fiktivní investice, jsou desítky. Rozpoznat podvrh od reality bude čím dál obtížnější.

Na sociálních sítích firmy Meta, Instagramu a Facebooku, se v prosinci začala ukazovat falešná reklama lákající na zázračné výdělky za použití obličeje a hlasu opozičního lídra Andreje Babiše. Obojí je ovšem zfalšované. „Pro vydělávání na této platformě stačí mít telefon nebo počítač a vložit minimálně 6000 korun,“ radí uživatelům „politik“.

Na rozdíl od předchozích případů falešných reklam nejde pouze o fotomontáž nebo neprofesionálně provedenou grafiku, ale o video s tzv. deepfake technologií. Jeho tvůrce si za pomoci umělé inteligence „naklonoval“ Babišův hlas a skrze softwarový příkaz může politika, který u mnoha lidí vyvolává důvěru a záruku úspěchu, přinutit říct naprosto cokoliv.

Ze zkušenosti kriminalistů se zdaleka nejedná o ojedinělý případ. „Princip je takový, že vidíte placenou reklamu, většinou jde o sponzorovaný odkaz, který vede na nějaký článek. Součástí toho článku je formulář, jsou tam recenze nebo třeba video nějaké další osoby, která už je reálná. Je to obvykle česky mluvící člověk, který o tom produktu mluví a utvrzuje uživatele v jeho pravosti,“ popisuje podvodné praktiky policista, který se na oblast kyberkriminality specializuje. 

Po prokliku na webovou stránku se následně člověk zaregistruje, uvede do formuláře své jméno, telefonní číslo a e-mail a podvodníci ho následně sami kontaktují. Obličej Andreje Babiše přitom není zdaleka jediným, který podvodníci na sociálních sítích při tvorbě deepfakes lákajících na investice zneužívají. Volí i další známé – a pro mnohé důvěryhodné – tváře, například prezidenta Petra Pavla.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-falesny-babis-taha-z-lidi-penize-za-rok-uz-lide-nepoznaji-ze-jde-o-podvrh-242271

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky