Bezpečná Příbram

Policie informuje

Zpět na rozcestník

Volač a Klikač

Statistiky lámou rekordy, jen do října evidují policisté více než 15 tisíc kyberzločinů, loni šlo za celý rok o téměř 10 tisíc případů. Na aktivity kybernetických podvodníků upozorňuje nová preventivní kampaň Volač a Klikač.

Nejčastěji se jedná o skutky motivované ziskuchtivostí. Okradených jsou desetitisíce a škody jsou ve stovkách milionů korun. Podle České bankovní asociace připadá na jednoho poškozeného klienta škoda v průměru 161 tisíc korun. V posledních letech jsou u online podvodů zaznamenávány prvky organizovaného zločinu s mezinárodním přesahem.

Volač - podvodné navolávání
Podvodníci se často vydávají za pracovníky bank nebo za policisty. Snaží se klienty vystrašit a zmanipulovat. Cílem pachatelů je vylákat z poškozeného citlivé údaje či ho donutit k bankovním převodům. Nepodceňujme pachatele, jejich jednání je nesmírně manipulativní a přesvědčivé. Podvodníci se  také snaží pod různými legendami vylákat i vzdálený přístup do počítače či mobilního telefonu, např. jako falešní investiční poradci. Nenechte se zlákat přehnaně výhodnými nabídkami.

Klikač - podvodné odkazy
Pachatelé se snaží pod různými legendami nalákat poškozené na webové stránky, které jsou prakticky k nerozeznání od těch pravých. Vždy proto dávejme pozor, kam zadáváme své citlivé a přihlašovací údaje. Lze očekávat takové útoky ve zvýšené míře zejména před Vánocemi.
Podvody spojené s inzercemi - útočníci v současnosti cílí převážně na prodávající. Zareagují na vámi nabízené zboží na inzertním portálu a snaží se vás nalákat na platební bránu, kam máte zadat citlivé bankovní informace včetně pinu k platební kartě. S tím, že vám pak zašlou peníze. Je to nesmysl, když něco prodáváte, tak kupujícímu pro zaslání platby stačí pouze číslo vašeho bankovního účtu.
Podvodné SMS zprávy – v poslední době se objevují případy, kdy pachatelé zasílají SMS zprávy s fiktivními státními sociálními příspěvky. To je velmi nebezpečné, protože velké množství lidí nějaké příspěvky očekává. Pravděpodobnost kliknutí na přiložený odkaz je u SMS zpráv až 8x větší než u podvodného e-mailu.

Klikač a Volač dostali reálnou podobu, aby si je lidé dokázali představit v běžném životě a mohli se na ně připravit v podobě dodržování osvědčených postupů. Lidé by si před každým kliknutím na odkaz či před zodpovězením otázky volajícímu sami měli položit dotaz: Nechce mě náhodou okrást? Není to Volač nebo Klikač?

Video k preventivní kampani: https://www.policie.cz/clanek/policie-cr-s-csob-varuji-pred-zvysenou-aktivitou-kybernetickych-zlocincu.aspx

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky