Bezpečná Příbram

Romance Scam, Dědictví

Zpět na rozcestník

Začíná to láskou přes internet, končí dluhy. Falešní romantici umějí vylákat statisíce

Na osamocené Čechy cílí podvod, který je může připravit o peníze i rodinné styky. Podívejte se, jak probíhá.

Frázi „Ahoj, můžu tě pozvat na drink?“ v posledních letech často nahradila zpráva „Ahoj, líbí se mi tvoje fotka.“ Seznamování se totiž do značné míry přesunulo do virtuálního světa. Ten má ale zásadní problém – dokud osobu nepotkáme osobně, nemůžeme si být jistí, že si píšeme skutečně s tím, s kým myslíme. A škody takzvaného romance scamu dosahují až stovek tisíc korun.

Ze začátku přitom nemusí jít o nic podezřelého. Komentář pod fotografií, soukromá zpráva. Klasická snaha o navázání kontaktu. Jen je následovaná manipulací. „Často si pachatel vytváří falešný profil na seznamovacích webech, sociálních sítích nebo jiných online platformách,“ říká tisková mluvčí Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Eva Rajlichová.

„Po oslovení své potenciální oběti, pokud tato reaguje například na žádost o přátelství, se během chvíle, několika málo dnů, změní vcelku nezávazná konverzace do osobní roviny,“ popisuje pro SZ Byznys začátek podvodu vedoucí odboru hospodářské kriminality Policie ČR Kateřina Zemanová.

„Problém tohoto podvodu je, že podvodník ze začátku vlastně nic nechce,“ potvrzuje Marek Macháček, expert na prevenci platebních podvodů z Komerční banky. Zloděj podle něj namísto žádosti o peníze projevuje jen zájem o náklonnost a následně lásku.

Odborníci se pak shodují, že se podvodníci často vydávají za slavné osobnosti a používají i známé scénáře s lékaři či vojáky v zahraničí. Může ale jít i o fiktivního vdovce, který se stará o své nemocné dítě. Podle Zemanové své role útočníci upravují podle vyhlédnuté oběti. „V zásadě jde o vytvoření archetypu hrdiny,“ dodává. „Výjimkou není ani typ úspěšného podnikatele, který pak své oběti nabízí nejen vztah, ale také možnost zbohatnutí.“

„V řádech dnů či týdnů se komunikace přesouvá do intimního vztahu, vyznávání lásky, kdy pachatel ve své oběti vytváří představu o společné budoucnosti a společném životě,“ popisuje Zemanová. Poté nastupuje část, kterou Macháček označuje jako „svízelnou situaci“, a přichází v momentě, kdy si je podvodník jistý, že má důvěru oběti. Domlouvá se setkání, podvodník by moc rád přijel. Ale…

„Ztratil doklady, nestihl letadlo, porouchalo se letadlo, nechtějí ho pustit z armády, vybuchla ropná plošina, uvázl na pustém ostrově s piráty nebo je na vesmírné stanici a jeho vláda ho nemůže dostat zpět a potřebuje půjčit peníze,“ říká s nadsázkou Macháček. „Někdy se tváří, že potřebují, aby oběť za ně zaplatila balíček s cennostmi, který jim z ‚válečné zóny‘ posílají, někdy potřebují peníze před Vánoci pro hladovějící dceru, kterou podvodník 100% vychovává sám a podobně,“ dodává.

Objevují se i „ceníky“, kolik stojí fiktivní vojáky, aby je OSN pustila na dovolenou.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-trendy-analyzy-zacina-to-laskou-konci-podvodem-jak-funguje-romance-scam-242187

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky