Bezpečná Příbram

Policie informuje

Zpět na rozcestník

Detektivové a zločinci

Dvacítka dětí z Příbramska o jarních prázdninách nelenoší a tráví čas aktivně v příměstském táboře, který pořádá Knihovna J. Drdy v Příbrami. Letošním tématem jsou „Detektivové a zločinci“, proto se děti přišly podívat do zázemí příbramské policie. Mohly si zde prohlédnout techniku, jako různá služební vozidla, čtyřkolky, drony, dále vybavení pořádkové jednotky. Byla jim přiblížena práce jednotlivých policejních činností, včetně policejních techniků na místě činu. Také měly možnost podívat se do speciální výslechové místnosti pro dětské oběti a svědky.

Základní ideou této místnosti je ochrana dětských obětí a svědků ve fázi vyšetřování před sekundární viktimizací neboli před psychickým zraňováním dítěte způsobeným několikrát opakovaným výslechem. Jedná se o pracovní místnost vhodně vybavenou pro práci s dítětem, která je opatřena záznamovou technikou. Je barevně laděná, nachází se v ní hračky, tabule na malování a také anatomické panenky „Jája a Pája“ (ty jsou používány u zneužívaných dětí, mohou na nich demonstrovat přímá místa na těle). Daný prostor umožňuje lepší navázání kontaktu s obětí a při hře zjišťování psychosociální úrovně dítěte, stupeň komunikačních dovedností, momentální naladění dítěte atd. Státní zástupci, soudní znalci, psychologové, soudci a další se nacházejí ve vedlejší místnosti, sledují výslech na záznamové technice a nenarušují svou přítomností probíhající výslech a soustředění dítěte. Cílem je, aby daný prostor vzbuzoval uklidňující a nestresující atmosféru a posiloval práva dětí. Vyslýchané dítě by tak nemělo být traumatizováno pobytem v nehostinné místnosti policejní služebny.

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky